Aktuality

Nehospodárne nakladanie s majetkom mesta!

poradna

Bývalá primátorka Zlatých Moraviec je známa svojimi výrokmi, ktoré používala na obhajobu pri poukazovaní na to, ako sa za jej „kraľovania“ hospodárilo. Podľa jej slov, mesto vlastní majetok v miliardovej hodnote a vďaka nej sa nerozpredal.

A toto treba dať na poriadok. Pravda je taká, že hoci je dnes účtovná hodnota stavieb vo vlastníctve mesta 12.284.850 €, táto hodnota nezodpovedá skutočnosti. Keby sa dnes dávali robiť znalecké posudky, ich reálna hodnota by bola oveľa, oveľa menšia. Ide o schátralé budovy, ktoré časom stratili na hodnote. Je pekné ak mesto svoj majetok chráni, ale zároveň aj udržiava. Lenže to v tomto prípade neplatilo.

Číslo „14.946.53,58 € ( 45.027.933,75 Sk )“ vyšlo sčítaním odpredaného majetku mesta v rokoch 2003 – 2010. Tak ako to vlastne bolo? Ako sa niekto môže obhajovať nepravdou a hrdiť opakom?

Bývalé vedenie si dávalo vypracovávať projekty na niektoré akcie, ale zrealizované nikdy neboli. To znamená, že to boli zbytočne vynaložené peniaze, pretože v tom čase už bolo jasné, že zrealizovať ich nieje za čo.

Mnohé stavby doteraz neboli skolaudované a používajú sa i napriek tomu.

Sú to napríklad stavby ako je námestie A. Hlinku, autobusové nástupište, multifunkčné ihrisko CVČ a mnoho ďalších.

Keď nieje stavba skolaudovaná a niekomu sa na nej niečo stane, organizácia, ktorá stavbu vlastní,nesie za všetko zodpovednosť.

A čo vodovod v mestskej časti Prílepy? Od 1. januára 2008 si obyvatelia tejto časti do dnes za vodu neplatili, hoci mesto za nich platiť muselo. Ku koncu roka 2010 síce Prílepčania faktúry obdržali, ale vzhľadom na následne doručené dobropisy k týmto faktúram, vyplatené nemuseli byť.

 

Je veľmi veľa vecí, ktoré nie sú v poriadku a na ktoré sa dá poukazovať donekonečna.

Je smutné, že nebolo v záujme bývalého vedenia mesta Zlaté Moravce, využiť možnosti čerpania finančných prostriedkov z eurofondov. Radšej sa siahlo inam a tak bolo mesto zaťažené úvermi za dve volebné obdobia vo výške 3.629.829 € ( 109.352.228,45 Sk). To má za následok, že nové vedenie bude do konca svojho volebného obdobia splácať úvery vo výške 1.924.978,74 € ( 57.991.909,52 Sk).

Všetky tieto informácie sú predbežné, hoci dnes už ľahko dokázateľné. Stále prebieha hĺbkový audit a po jeho ukončení, bude následne zverejnený občanom Zlatých Moraviec.

[hr]

-lr-

foto: morguefile.com

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button