Podujatia

Premietanie ekofilmu o medveďoch

poradna

29. apríla 2011, sa už po ôsmy krát konalo v divadelnej sále MsKS, stretnutie ku Dňu Zeme (22. apríla 2011), na ktorom sa tentokrát premietal film s environmentálnou tématikou – O medveďoch.

Mgr. Danuša Hollá privítala hneď v úvode predstavenia primátora Ing. Petra Lednára, CSc. a Viktora Mlyneka, správcu ŠOP Chránenej krajinnej oblasti Ponitria a následne nato im udelila aj slovo.

Primátor vo svojom príhovore opomínal Deň Zeme. Rozprával, aké je podstatné, aby sme si vážili a hlbšie uvedomovali dôležitosť zemských zdrojov, ich vyčerpateľnosť pri zlom zaobchádzaní s nimi. Aby sme udržiavali rovnováhu všetkého živého na tejto planéte, lebo je vzácna, obdivuhodná, ale zároveň veľmi krehká. A každý jeden z nás je za ňu istým spôsobom zodpovedný.

Pán Mlynek zdôvodnil, prečo je dnešnou témou „medveď“.

Medvede sú premnožené vo všetkých regiónoch Slovenska. Medzi ľuďmi panuje neskutočný strach a mýtus o krvilačnosti týchto „šeliem“. Sú medzi nami takí, ktorí tieto zvieratá pre slabú informovanosť zatracujú.

Film Erika Baláža tieto dezinformácie vyvracia a nenásilnou formou uisťuje o neškodnosti medveďov so správnym prístupom človeka k nim.

Ich výskyt bol pozorovaný a zaznamenaný aj v našom okolí (6 km od Nitry, v Hlbokej doline, pod Tríbečom)

Erik Baláž je vyštudovaný ekológ, ktorý najviac svojich poznatkov získal aktívnym pozorovaním zvierat vo voľnej prírode. Rovnako vznikol aj film o medveďoch ako jediný a prvý slovenský film svojho druhu na Slovensku. Doba jeho zrodu trvala takmer tri roky. Natáčal sa v prostredí Tatier, v Tichej doline. Predstavuje medveďa ako inteligentné zviera, ktoré pri stretnutí s človekom určite pochopí signály jeho nezáujmu. Treba sa správať tak, aby v nás videl priateľov a nie nepriateľov. To znamená, že pri jeho spozorovaní sa môžeme ďalej tváriť, že ho neregistrujeme, rozprávať sa, nejaviť záujem, nemať strach, zachovať kľud, ísť si svojou cestou, nerobiť prudké pohyby a nepozerať mu do očí. V opačnom prípade to medveď berie ako výzvu a bráni sa.

Čo sa týka napadnutia medveďom pri obydliach ľudí, ide o synantropné medvede. To sú tie, ktoré sa naučili na stravu z kontajnerov. Preto sa takýmto stretnutiam predchádza iba tak, že tam, kde je ich pravdepodobný výskyt , sa musí udržiavať väčší poriadok a čistota prostredia.

Je veľmi dôležité aby sa človek naučil žiť v symbióze so všetkými druhmi zvierat a aby si tak vzájomne dokázali vytvárať podmienky v ďalšej spoločnej existencií.

[hr]

-lr-

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button