Aktuality

Spolupráca Gymnázia Janka Kráľa s Prírodovedeckou fakultou UK Bratislava.

poradna

Počas školského roka 2009/2011 naša predmetová komisia biológie a ekológie rozvinula spoluprácu s Prírodovedeckou fakultou UK v Bratislave s Katedrou ekológie a Univerzitou Duisburg-Essen a spoločne sme sa zapojili do ich medzinárodného environmentálno-edukačného projektu Aquawis. Cieľom projektu bolo oboznámiť študentov s problematikou tečúcich vôd, poskytnúť im nové vedomosti, skúsenosti a taktiež naučiť študentov spolupracovať. V rámci projektu sa študenti jednotlivých škôl mali možnosť zúčastniť prednášok.

Veľmi poučné boli tiež exkurzie priamo k vodnému toku, kde sa študenti učili rozoznávať makrozoobentos (všetky makroskopické živočíchy žijúce na dne tokov). U nás na škole sa uskutočnili dve takéto prednášky – 3.12.2009 a 8.4.2010 – pod vedením odborníkov z Prírodovedeckej fakulty (doc. E. Bulánková a RNDr. T. Derka).

V dňoch 29.6. – 1.7. 2010 sa uskutočnila tretia fáza projektu v Tatrách, workshop pre študentov a pedagógov, ktorí na projekte spolupracovali. Študenti zo Slovenska i Nemecka tu prezentovali svoje dlho pripravované práce, najlepší z nich získali vecné ceny, taktiež i diplomy a každý účastník workshopu si z Tatier odniesol nespočetné množstvo nových zážitkov a nových skúseností.

Do projektu Aquawis sa z našej školy zapojili zástupcovia VI.D a II.A triedy. V Tatrách nás reprezentovali študentky VI.D triedy (Barbora Bednárová, Radka Komžíková, Jana Končalová, Martina Kunská), ktoré sa spomedzi všetkých účastníkov umiestnili na 1. mieste.

Tento školský rok sme na základe našej spolupráce s Prírodovedeckou fakultou dostali pozvanie na Kongres mladých bádateľov – vodohospodárov a hydrológov, ktorý sa v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou, a. s., každoročne organizuje z príležitosti Svetového dňa vody. Súčasťou programu Kongresu mladých bádateľov – vodohospodárov a hydrológov 2011 bola aj návšteva Bratislavskej vedeckej cukrárne, v ktorej sa diskutovalo na tému: „Odpadová voda ako zdroj energie. Je to vôbec možné?“ Debata prebiehala s generálnym riaditeľom BIONERGY, a. s., Ing. Bernátom.

Hlavným cieľom kongresu bola prezentácia žiackych vedeckých prác a príprava žiakov na účasť na celoštátnu súťaž o cenu SJWP (SJWP – Stockholm Junior Water Prize je prestížne medzinárodné ocenenie, ktoré sa každoročne udeľuje v Štokholme mladým ľuďom vo veku od 15 do 20 rokov za najlepšie študentské výskumné projekty z oblasti problematiky vody) a výber žiakov na reprezentáciu Slovenska na medzinárodné súťaže mladých vedcov do 20 rokov do USA a Turecka.

Našim dvom žiačkam Jane Končalovej a Martine Kunskej zo VII.D triedy sa podarilo porotu zaujať svojim prejavom a odbornou prezentáciou na tému Makrozoobentos v rieke Žitava a spomedzi 25 študentských prác z celého Slovenska si vybojovali postup na medzinárodnú súťaž MEF – EBAV 20th International Research Projects Exhibition do tureckého Istanbulu, ktorej sa zúčastnia v dňoch 2. – 7. mája 2011.

Dievčatám držíme palce, aby svojou prácou ukázali, že dnešnej mládeži na Slovensku záleží na kvalite životného prostredia a majú záujem o jeho zachovanie pre nasledujúce generácie.

[hr]

RNDr. Renáta Kunová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button