Kultúra

Ambrózyho dni 2011

poradna

Piatok 13. mája 2011 sa tak ako to už býva každoročne zvykom, slávnostne otvárala sezóna 2011, Ambrózyho dňami v Arboréte Mlyňany SAV.

Tohto roku sme si s Marianom Tomajkom na spomienkovej slávnosti (7. apríla) pripomenuli nedožité 145. výročie spoluzakladateľa Jozefa Mišáka. Súčasťou spomienky na tohto významného človeka, bol pútavý film o stále tak ľuďmi vyhľadávanom parku.

Je špecifický hlavne výsadbou stálozelených drevín. Nielen obyvatelia Zlatých Moraviec, ale aj širokého okolia cielene vyhľadávajú krásne prírodné miesta, ku ktorým sa toto arborétum bezpochyby radí a je nádherné v každom ročnom období. Máloktorý návštevník vie, že toto magické miesto patrí medzi prírodné rezervácie. Pri prechádzke touto záhradou sa dajú stále objavovať nové a nepoznané zákutia, pri ktorých pookrejete na tele i na duši.

Je obdivuhodná starostlivosť a údržba tejto nádhery, ktorá je z roka na rok obtiažnejšia ale o to krajšia.

Ambrózyho dni sú späté s rozkvitnutím rôznych kríkov, drevín a kvetov.

Na samotný akt otvorenia bol pozvaný i primátor Mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc.

Zástupkyňa riaditeľa Ing. Jana Konôpková, PhD. pozvaných hostí predstavila a zároveň privítala, následne udelila slovo súčasnému riaditeľovi Ing. Petrovi Hoťkovi, PHDr., predsedovi Slovenskej akadémie vied prof. RNDr. DrSc Jaromírovi Pastorekovi a podpredsedovi SAV doc. Ing. DrSc. Albertovi Bleierovi. Po príhovoroch nasledovalo poďakovanie sponzorom podujatia Ing. Evou Magdinovou, vedúcou Oddelenia služieb verejnosti a zahájením slávnostnej recepcie v priestoroch kaštieľa Arboréta Mlyňany SAV.

O spríjemnenie atmosféry sa postarali vystúpenia country skupiny Tramp-song, folklórne súbory Zlatňanka a Skýcovanka a žiaci ZUŠ Imricha Godina z Vrábľov.

V priestoroch kaštieľa prebiehala v spolupráci s Požitavskou vínnou cestou „Koštovka grófa Ambrózyho“, najlepších vín Požitavia.

Ambrózyho dni pokračovali až do nedele bohatým kultúrnym programom.

Bližšie informácie, vstupné, poplatky, otváracie hodiny nájdete na www.arboretum.sav.sk

[nggallery id=63]

[hr]

-lr-

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button