KultúraPodujatia

Cyrilometodské dni v Zlatých Moravciach

poradna

Každá civilizácia žijúca do tejto doby na zemi, pripravovala nápoje s obsahom alkoholu, najčastejšie kvasené.

Víno poznali aj Hebrejci, čo dosvedčujú texty svätého písma Starého zákona. Najstaršie zuhoľnatené semená dokladajú pestovanie vínnej révy pochádzajúcej z osídiel staršej doby kamennej a počiatku doby bronzovej, v údoliach Jordánu, kde sa našli 3200 rokov p.n.l..

Vínna réva sa začala pestovať predovšetkým kvôli cirkevným kresťanským obradom, kvôli omšovému vínu.

Práve kňazi boli pestovateľmi zdravej kultúry dobrého vína. V katolíckej cirkvi, či vo východnej, alebo západnej tradícii, je rovnaký predpis o používaní vína pri liturgií.

A hoci prvým špecifickým znakom omšového vína bola červená farba, ktorá charakterizovala Kristovu krv, začalo sa neskôr používať aj víno bielej farby.

V podvečer 24. júna 2011 ste mali možnosť oboznámiť sa v rámci Zlatomoraveckých dní sv. Cyrila a Metoda, s históriou vinohradníctva a vinárstva prostredníctvom, projektového managera pre vinárstvo Požitavskej vínnej cesty Petra Porubského a projektového managera pre vinohradníctvo Požitavskej vínnej cesty Jozefa Nízla.

Súčasťou „vínneho“ večera bolo svätenie vína, otcom Jozefom z vojenského ordinariátu v Nitre.

Veselý podtón dávala následne riadenej degustácie svojim spevom spevácka skupina „Benát“ z Machuliniec, pod vedením Františky Cibirovej.

O celkový priebeh akcie počas celého dňa ako aj o sprevádzanie programom po celý večer sa postaral Miroslav Kráľ, predseda okresného centra KDH Zlaté Moravce.

[nggallery id=93]

[hr]

-lr-

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button