Pozvánky

Sprievodca výstavou Zlatomoraveckých dní svätého Cyrila a svätého Metoda

poradna

Výstavou v MsKS v Zlatých Moravciach vás v dňoch 21. – 25. júna 2011 prevedie rehoľný brat Ivan, mních a zároveň sprievodca Nitrianskeho hradu.

Pútavo sprevádza celou výstavou, ktorá je usporiadaná na počesť dvoch významných Svätcov Cyrila a Metoda, ktorí sa svojimi skutkami navždy zapísali do histórie Slovenska.

V 9. storočí, z roku 880, bol v sídle kniežaťa Pribinu na Nitrianskom hrade, pápežom Jánom VIII. Bulou „Industriae Tuae“, zriadené biskupstvo, čím sa Nitrianska diecéza stala najstaršou v stredovýchodnej Európe.A práve svätý Metod sa stal jej arcibiskupom.

Súčasťou výstavy je toho času ešte nedokončený model Nitrianskeho hradu, na ktorom už pár mesiacov pracuje zohratí tím pod vedením riaditeľa MHB Miloša Lukáča. Dokončenie modelu sa plánuje najneskôr do februára roku 2012, kedy ho máte možnosť vidieť v nákupnom centre „Mlyny“ v Nitre. Jeho konečná podoba by mala byť na nerozoznanie od originálu, veľkosti 8 x 6 m. Pri exponáte hradu sa nachádza ešte jeden model, jedného z najstarších kostolíkov na Slovensku, nachádzajúci sa v Kostoľanoch pod Tríbečom.

V roku 2007 PaedDr. Jozef Gál a Jozef Kútny, založili občianske združenie „Svätý Gorazd“ a spoločne robia Cyrilo – Metodskú osvetu, okrem iného, aj putovnými filatelistickými výstavami. Tá prvá sa konala v Močenku, v roku 2008. Spomienkou a vzácnosťou týchto nevšedných akcií býva príležitostný list, ktorý je samozrejme všetkým záujemcom dostupný aj z práve prebiehajúcich Zlatomoraveckých dní.

V jednej z miestností je panelová putovná výstava „Stredoveké kláštory a ich osudy na Slovensku“, ktorú zapožičal Pamiatkový ústav v Bratislave. Z pohľadu histórie cirkví, sa sv. Cyril a sv. Metod nemalou mierou pričinili o funkčnosť a existenciu rôznych rádov, ktoré stavali kláštory, kde sa slávila staroslovanská liturgia.

Keďže blahoslavený Pápež Ján Pavol II. Vyhlásil v 80. rokoch sv. Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy nachádza sa tu reliéf žehnajúceho pápeža a kľakátko, na ktorom Pápež kľačal pri jeho pastoračných návštevách Nitrianskej katedrály, v roku 1995 na Slovensku.

Na výstave si môžete ešte prezrieť:

  • Románsky článok – je z pôvodného Pribinovho kostola, ktorý sa našiel počas archeologického výskumu Veľkomoravského valu, nachádzajúceho sa za katedrálou svätého Emeráma
  • nádoby z hrobov – pochádzajúce z Veľkomoravského obdobia, odkryté pri výskume Zlatomoraveckého regiónu – zapožičané Nitrianskym archeologickým ústavom
  • najstaršia liturgická kniha na Slovensku – Nitrianky Evanielistár z 11. storočia, v ktorom sa nachádzajú terykopy evanielií, horná doska pochádza z Benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku zo 14. storočia
  • sochy, obrazy, plakety, mince, novodobá literatúra o svätcoch, rôzne liturgické predmety – zapožičané Biskupským úradom Slovenskej republiky a rôznymi školami.
  • vzácne umlecké obrazy – súbor diel zachytávajúcich život sv. Cyrila a Metoda od akademického maliara Mikuláša Klimčáka (25ks)
  • obrazy od akademických maliarov – Ľudovíta Bebjaka, Eduarda Neumanna, Maximiliana Schurmana, Vincenta Hložníka, Stacha, Františka Farmanna
  • PYXIDA – šperkovnica nájdená počas archeologického výskumu v Čiernych Kľačanoch, niektoými historikmi uvádzaná ako prinesený dar sv. Cyrila a Metoda Veľkej Morave
  • Kalich – strieborný pozlátený vykladaný českým granátom z 18. storočia a pozlátené patény
  • strieborné a sklenené liturgické predmety (nádoby na víno a vodu), oltárny kríž, monštrancia na prenášanie Božieho tela s Vélom
  • omšové rúcha, biskupská mitra, biskupské rukavice, zlatom vyšívaná biskupská štóla, listina z roku 1341, rytiny z mesta Nitra (1640)
  • železný trezor na uchovávanie liturgických predmetov z 18. storočia
  • historické ruské ikony zobrazujúce sv. Cyrila a Metoda
  • ocenenia Gorazdovho Močenku
  • reprodukcia fresky z Albánskeho mesta „Berat“, kde je pochovaný svätý Gorazd a Angelár
  • portréty niektorých Nitrianskych biskupov, ktorí sa zaslúžili o šírenie úcty svätéhoCyrila a svätého Metoda 
[nggallery id=92] [hr]

-lr-

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button