Aktuality

Pomóc! Chcú nám zrušiť nemocnicu!

poradna

Na dnes, 9. júna 2011, primátor mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc., zvolal tlačovú konferenciu za účelom podpory a pomoci k zachovaniu Mestskej nemocnice prof. Rudolfa Korca, DrSc. V Zlatých Moravciach.

Dňa 25. mája 2011 bola na rokovaní zástupcov VšZP, a.s. a zástupcov Mestskej nemocnice Zlaté Moravce, na Krajskej pobočke v Nitre, oznámená skutočnosť, že VšZP navrhuje nezazmluvniť nasledovné oddelenia v Nemocnici v Zlatých Moravciach.

  • Chirurgické oddelenie – 36 lôžok
  • Jednotka intenzívnej starostlivosti interného oddelenia – 5 lôžok
  • Oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny – 4 lôžka

Týmto krokom Všeobecnej zdravotnej poisťovne dôjde k zatvoreniu nemocnice v Zlatých Moravciach.

Následne nebude zabezpečená zdravotnícka starostlivosť pre viac ako 40 000 obyvateľov celého Zlatomoraveckého regiónu.

Taktiež týmto návrhom VšZP nebude zabezpečená ani Pohotovostná služba v odbore chirurgia v tomto regióne, ktorým prechádza nielen tzv. „Cesta smrti“, ale už aj novopostavená rýchlostná komunikácia R1.

Zároveň primátor otvoreným listom oslovil prezidenta Slovenskej republiky, predsedu NR SR, ministra zdravotníctva, parlamentných politických strán a iných predstaviteľov štátnych orgánov.

Naozaj je situácia alarmujúca a následky môžu byť tak katastrofálne, že sa dajú prirovnať k „vojnovému stavu“(niekoľkokrát zaznelo z úst primátora Lednára).

Každý pacient bude musieť dlhšie čakať na poskytnutie zdravotnej starostlivosti, na ktorú má zo zákona právo, čo pri akútnych stavoch môže viesť k ohrozeniu života.

Je potrebné podotknúť, že v roku 2010 nemocnica konečne po stratových rokoch dosiahla vyrovnané hospodárenie, neprodukovala dlh. Nemá žiadne záväzky voči štátnym inštitúciám, ani voči Sociálnej poisťovni. Je dôstojným partnerom voči všetkým subjektom, s ktorými prichádza do styku. V roku 2010 sme boli poistencami VšZP umiestnení na 5. mieste a chirurgické oddelenie bolo na 3. mieste medzi TOP oddeleniami na Slovensku.

Po týchto skutočnostiach je rozhodnutie VšZP priam šokujúce. Reštrukturalizácia zdravotníctva by mala viesť k zvýšenej kvalite a dostupnosti a nie k nezazmluvneniu oddelení, ktoré boli v rebríčku kvality umestnené medzi „naj“ nemocnicami.

Keďže konečný verdikt VšZP sa má vyriecť 15. júna 2011, naskytuje sa posledná šanca a pár dní na zrušenie katastrofického scenára pádu nemocnice a s ním obrovská lavína nešťastných dôsledkov na všetko.

V primátorovom záujme je hľadať a nájsť východisko za každú cenu. Hoci sa niekoľkokrát zúčastnil porád v nemocnici, oslovil mnoho kompetentných ľudí aby sa nejaké východisko našlo, zatiaľ bohužiaľ bez šťastného výsledku.

Preto sa okrem iného spustila petičná akcia, v rámci ktorej sa oslovilo všetkých 38 starostov okolitých obcí Zlatomoraveckého regiónu.

Primátor predpokladá obrovskú úspešnosť tejto podpisovej akcie a verí, že spoločne sa podarí pohromu, ktorá by nastala „odpísaním“ zlatomoraveckej nemocnice, zvrátiť.

Zlaté Moravce potrebujú pomoc!

„Ja vysielam signál celému Slovensku. SOS! Spaste naše duše!“- ukončil takouto emočnou prosbou primátor Ing. Peter Lednár, CSc. svoje verejné vyhlásenie.

V prípade záujmu o petíciu na záchranu nemocnice, kontaktujte oddelenie prvého kontaktu na MsÚ, nemocnicu, všetky mestské podniky, poverené osoby v uliciach mesta Zlaté Moravce, obchody a reštaurácie v centre Zl. Moraviec, ako aj obecné úrady v okolitých obciach, najneskoršie do pondelku 13. júna 2011.

[nggallery id=82]

[hr]

-lr-

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button