Aktualityi-POSTPre deti

Výlet pre najlepších žiakov

poradna

Mesto Zlaté Moravce pod záštitou jeho primátora Ing. Petra Lednára pripravilo v spolupráci so Školským úradom v Zlatých Moravciach výlet pre najlepších žiakov základných škôl v Zlatých Moravciach.

V pondelok ráno, ako to už býva zvykom, sa 38 žiakov a 6 pedagógov neponáhľalo do školy na vyučovanie, ale na parkovisko pri kino Tekov, kde bol zraz. Odtiaľ sme sa pripraveným autobusom odviezli priamo do starobylého banského mesta Kremnica. Po príchode sme si obliekli plášte a nasadili sme si prilby. Do bane sme vošli cez štôlňu Andrej a približne po päťsto metroch sme boli 80m pod zemským povrchom. V bani bolo iba osem stupňov. Pani sprievodkyňa nám porozprávala o spôsoboch ťažby, doprave, ochranných prostriedkoch a mechanizmoch, ktoré v kremnických baniach pri ťažbe zlata baníci používali a aj používajú. Potom, ako sme vyšli na denné svetlo, sme sa premiestnili do kremnickej mincovne, kde vyťažené zlato priamo spracovávajú a vyrábajú z neho platidlá pre krajiny na celom svete. Absolvovali sme prehliadku s odborných výkladom a ukážkou raziacich strojov, ktoré sú v kremnickej mincovni stále funkčné. Cestou z mincovne sme si pozreli historické centrum, kde nás „čakal“ obed. Po dobrom obede a krátkom rozchode sme znova nastúpili do autobusu a vybrali sme sa pozrieť ,,Stred Európy“, ktorý je v dedinke Kremnické bane. Tu sme si prehliadli svätojánsky kostol (Kostol sv. Jána), ktorý pochádza z 13. storočia. Symbolický Stred Európy v podobe balvana sa nachádza pri západnom múre kostola. Na pamätníku sú osadené tabuľky, pripomínajúce historické medzníky Slovenska: prijatie Ústavy SR, vyhlásenie Slovenskej republiky dňa 1. januára 1993.

Bol to deň plný nezabudnuteľný zážitkov, za ktorý treba poďakovať predovšetkým primátorovi mesta Zlaté Moravce Ing. Petrovi Lednárovi a jeho spolupracovníčkam Mgr. Danuši Hollej a PaedDr. Klaudii Ivanovičovej. Veríme, že sa budúci rok stretneme zasa na podobnom výlete pri oceňovaní najlepších žiakov.

[nggallery id=101]

[hr]

Mgr. Tomáš Herda

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button