Aktuality

Na aký dlhý čas je nemocnica „zachránená“?

poradna

Je najvyšší čas, aby sa pozitívna správa o záchrane Zlatomoraveckej nemocnice ďalej rozvinula.

K 1. júlu 2011 nastala zmena v poskytovaní zdravotnej starostlivosti v nemocnici vplyvom zásahu jej najväčšieho obchodného partnera Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Aj napriek rôznym krokom sa nepodarilo docieliť to, čo bolo v záujme primátora Ing. Petra Lednára, CSc, aby sa pôvodná štruktúra a forma poskytovania služieb nezmenila.

Zostala lôžková starostlivosť na chirurgickom oddelení s počtom lôžok 36, na oddelení anestéziologickej a intenzívnej medicíny – 4 lôžka, na internom oddelení – 25 lôžok + 15 lôžok s navýšením a internom oddelení JIS – 5 lôžok.

Nemocnica má ďalej k dispozícii v nezmenenom rozsahu svalzové oddelenia (röntgen, rehabilitácia, oddelenie laboratórnej medicíny), špeciálne ambulancie (infektologická, traumatologická, anesteziologická, hematologická) a samozrejme prijímové ambulancie.

 

Keďže oddelenie dlhodobo chorých k 1. júlu 2011 zazmluvnené nebolo nielen Všeobecnou zdravot. poisťovňou, ale aj poisťovňou Union, ponechalo sa 10 lôžok pre poistencov ZP Dôvera. No tá zaslala dodatok k platnej zmluve, na základe ktorého sa síce 10 ODCH lôžok ponecháva, ale len do 30. augusta 2011.

Od 1, septembra 2011 by sa tieto lôžka mali transformovať na sociálne lôžka, poprípade ich dať k dispozícií pre sociálne prípady.

Aj napriek tomu, že pôvodný finančný limit VšZP bol 203 000 €, súčasný je 188 000 € a oddelenie anestéziológie, intenzívnej medicíny je tiež poisťovňou od 1. 7. 2011 nezazmluvnené, vedenie Mesta a nemocnice Zlaté Moravce sa rozhodlo toto oddelenie aj tak ponechať. Keďže je to oddelenie, ktoré poskytuje akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť, VšZP ako aj ostatné poisťovne sú povinné hospitalizáciu uhradiť, pokiaľ bude dopredu akceptovateľná.

Momentálne je podstatné to, že za prvý polrok 2011 Nemocnica v Zlatých Moravciach nie je v strate, ale naopak v zisku – 34 000 €.

Je však potrebné robiť urýchlene kroky, ktoré ju aj naďalej udržia bez jej ďalšieho zadĺženia sa.

L. Rosinská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button