Aktuality

Čo skrýva príroda v našom okolí?

poradna

Každý z nás sa z času na čas pod tlakom či už stereotypu, alebo len s cieľom oddýchnuť si utieka k prírode. Súčasťou prírody sú aj minerály, ktoré v sebe skrývajú obrovskú silu. Minerály z ktorých niektoré sú zadefinované aj slovami drahokamy a polodrahokamy nám dokonca môžu pomôcť pri zdolávaní ako zdravotných tak aj duchovných problémov. Už len ich široká farebná pestrosť poteší naše oko a pohladí dušu. Veď už v minulých dobách siahali ľudia po kameňoch, ktoré boli súčasťou nie len ich honosných šperkov, a spĺňali tak funkciu ozdoby, ale aj ochrany, či inej pomoci v závislosti od toho aký kameň vlastnili.

Najznámejším zástupcom v ríši kamenných skvostov je kryštál, ktorý sa pokladá za jeden s najširším spektrom účinkov. Málokto vie, že aj náš Požitavský región je veľmi bohatý na výskyt minerálov rôzneho druhu a práve aj týchto zástupcov prírody si môžete pozrieť ako súčasť expozície pri prehliadke Zlatomoraveckého múzea, ktoré sídli v Mestskom kultúrnom stredisku.

Určite sa za najväčšiu atrakciu v tejto sfére pokladá 52 kilogramov ťažký minerál, o ktorého pôvode sa stále diskutuje, no naozaj nie je vylúčené, že sa jedná o kameň meteoritického pôvodu. Okrem tohto, dovolím si napísať trošku bizarného kúsku, si môžete pozrieť kamene, ktoré spadajú pod dobu druhohôr (napr. kremenec, vápenec, kalcit), treťohôr (napr. andezit, kremeň, pieskovec, jaspis či obyčajný opál) ako aj štvrtohôr (čadič, travertín, lignit, limonit, zlepenec) a svoje zastúpenie si tu našli aj mineráli radené medzi neogénne sedimenty organického pôvodu (skamenený konár, baryt, kremeň, drevitý opál).

Aké by to boli Zlaté Moravce bez zlata? Aj to si našlo v múzeu svoje miesto a zastúpenie v podobe drobných zrniek o váhe 4 gramov. Zaujímavým je aj zlaté zrnko, ktoré je zarastené v kremeni a okrem neho sa spoza skla na vás usmeje zopár drobných zlatiniek, ktorým sa hovorí „prachové zlato“. Medzi vystavenými kameňmi sú okrem iných aj rôzne formy kalcitu, ktoré pochádzajú zo Žirianskej jaskyne.

Pokiaľ vás takéto niečo zaujalo, nechajte sa aj vy vtiahnuť silou minerálov do tajov našej prírody a možno aj vďaka nim aspoň na chvíľku, uniknite z reality a získajte prehľad o rôznych náleziskách v našom najbližšom okolí.

-mp-

[nggallery id=138]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button