Aktuality

Stretnutie meteorológov 8 krajín práve u nás

poradna

V dňoch od 7. do 9.septembra 2011 prebieha v Topoľčiankach Medzinárodná vedecká konferencia s názvom – „Bioklíma, zdroje a obmedzenia sociálneho rozvoja“.

Pojem „bioklíma“ zahŕňa súbor činiteľov podnebia vo vzťahu k živým organizmom a na ňu nadväzujúca náuka o vplyvoch podnebia na život a vývoj živého organizmu – definuje sa slovom „bioklimatológia“.

Najväčšiu zásluhu na usporiadaní tejto výnimočnej a ojedinelej konferencii svojho druhu u nás, má zaslúžene doc. RNDr. Bernard Šiška, PhD., klimatológ, vedúci Katedry biometeorológie a hydrológie Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Konferenciu oficiálne otvoril primátor mesta Zlaté Moravce Peter Lednár, ktorý v úvode svojho príhovoru privítal Medzinárodnú vedeckú spoločnosť, všetkých zúčastnených v našom Požitavskom regióne, konkrétne v Topoľčiankach, ktoré sú s mestom Zlaté Moravce úzko späté. Primátor vyzdvihol a dal do popredia bohatú históriu Topoľčianok prepojenú s kaštieľom, ktorého vlastníkmi boli do roku 1924, Habsburgovci. Kaštieľ už oddávna slúži ako letné sídlo prezidentov Slovenskej republiky, preto je aj dnes pravidelne navštevovaný Ivanom Gašparovičom. Za touto hostorickou dominantou nezaostáva ani preslávený Žrebčín, Zubria obora a samozrejme, vždyzelené Arborétum Mlyňany SAV vo Vieske nad Žitavou. Tieto miesta na pozvanie primátora Lednára budú mať možnosť účastníci konferencie počas pobytu u nás navštíviť.

Vzhľadom k téme spadáme do regiónu, ktorého sa bioklimatické zmeny a s tým súvisiace prírodné javy bytostne dotýkajú a tak dáva primátor Mesta Zlaté Moravce do popredia dôležitosť konania tejto konferencie. Zároveň verí, že toto stretnutie zúčastneným prinesie nové poznatky, zlepšenie práce ako aj inšpiráciu v danej oblasti, pričom sa zároveň rozlúčil so želaním úspešného priebehu konferencie.

K účastníkom sa prihovoril aj predseda slovenskej bioklimatickej spoločnosti (SBkS) prof. Ing. Jaroslav Škvarenina, CSc. a za Slovenský hydrometeorologický ústav RNDr. Pavol Nejedlík, CSc.

V príhovoroch sa okrem iného spomenulo, že hlavným organizátorom tejto konferencie je Slovenská akadémia vied.

Vznik slovenskej bioklimatickej spoločnosti sa datuje k roku 1968. Vzhľadom k jej širokému záberu, sa jej činnosť delí do niekoľkých sekcií:

  • Fytobioklimatológia ( bioklimatológia rastlín)
  • Zoobioklimatológia (bioklimatológia živočíchov
  • Humánna bioklimatológia (venuje sa vzťahom medzi podnebím a človekom)
  • Všeobecná bioklimatológia (ostatné odbory napr. technická či urbanistická)

Zaujímavá informácia je i to, že SBkS riadi 9-členný výbor ako aj to, že na tohtoročnú konferenciu sa ešte dňa 6.septembra 2011 zaregistrovalo 93 účastníkov z 8 krajín, čím sa len potvrdil vysoký záujem o danú tematiku a my veríme, že náš región bude aj naďalej vyhľadávaným miestom pre konania tak významných, zaujímavých a možno pre nás aj netradičných udalostí.

-r-

[nggallery id=142]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button