KultúraPozvánky

Výstava porcelánu

poradna

V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva pripravilo Ponitrianske múzeum v Zlatých Moravciach dňa 15. septembra 2011 otvorenie výstavy porcelánu pod názvom Porcelán z našich domácností.

Zaujímavá expozícia výstavy predstavuje zaujímavú zbierku úžitkových predmetov z domácností pochádzajúcich väčšinou z  rokov 1900 – 1945. Na kameninových a porcelánových hrnčekoch sa kedysi ručne maľovali venovania na pamiatku k meninám aj z lásky. Ľudia ich kupovali na jarmokoch a od podomových obchodníkov. Na výstave nájdeme umelecké výrobky pochádzajúce z  I. svetovej vojny s podobizňami cisárov Wilhelma II. a Františka Jozefa, ktoré majú vysokú historickú hodnotu, nemecký porcelán značky Rosenthal zo začiatku 20. storočia, ako aj porcelán s cibuľovým vzorom, ktorý vznikol v porcelánke Meissen. Na výstave si návštevníci môžu pozrieť veľmi kvalitný český porcelán z porcelánok v Slavkove, Březovej, Starej Roli, maďarský porcelán značky Herned z 30. rokov 20.storočia a čajový servis s maľovaným dekórom grófa Migazzyho zo Zlatých Moraviec pochádzajúci z roku 1887.

Výstava potrvá do 13. novembra 2011.

Anton Kaiser

[nggallery id=145]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button