Aktuality

Mýtus o kráse, alebo vzťah k vlastnému telu

poradna

Mýtus o kráse, alebo vzťah k vlastnému telu

Žijeme v dobe, ktorá nás zaplavuje obrazmi ženského tela. Zo všetkých možných reálnych foriem a podôb ženských tiel a výzorov prevláda obraz súčasného „ideálu ženskej krásy“: spodobujú ho veľmi mladé, veľmi štíhle a vysoké modelky s dokonalou pleťou, hladkou ako „detský zadoček“.

Súčasná žena má byť teda krásna jediným spôsobom. Spôsobom, akým krásu definuje kolotoč módneho a kozmetického, s nimi spojeného priemyslu modelingu.

Najmä tzv. ženské časopisy, sú preplnené návodmi na správnu starostlivosť o pleť, správne líčenie, správnu diétu na dosiahnutie tej správnej postavy. Ich stránky sú zároveň prešpikované obrazmi neprimerane mladých a neprirodzene štíhlych modeliek, posiate reklamami na najrozličnejšiu kozmetiku a čoraz viac i na kozmetickú chirurgiu.

Tento mýtus krásy ženám hovorí, že ak chcú byť v živote šťastné a vo svojom odbore úspešné, musia sa v prvom rade snažiť byť krásne. Výsledok? Krása sa stáva hlavným kritériom, podľa ktorého sú ženy primárne hodnotené, bez ohľadu na dosiahnuté výsledky a úspechy.

A pritom všetci dobre vieme, že …

1. Obrazy krásy v médiách sú umelý výtvor.

2. Obrazy krásy v médiách majú ekonomické pozadie – produkuje ich módny priemysel, ktorého hlavným záujmom je pritiahnuť zákazníčky a zákazníkov a hlavne ich peniaze.

3. Obrazy krásy v médiách utvrdzujú rodové stereotypy, ktoré bránia ľuďom v rozvoji ich individuality a stavajú ženy do podriadenej pozície voči mužom a do znevýhodnenej pozície v spoločnosti.

Mýtus krásy je problematický, lebo ako „prirodzenú“ ženskú krásu definuje niečo, čo väčšina populácie nemôže dosiahnuť inak ako „neprirodzene“.

A tu sa dostávame ku vzťahu k vlastnému telu.

Prirodzené zmeny spôsobené vekom sa tu považujú za problém, ktorý vyvoláva večnú nespokojnosť žien so svojím vlastným telom. Vrásky, nadváha, celulitída sú pre mnohé ženy tým najväčším strašiakom.

Dôraz na extrémnu štíhlosť spôsobuje, že dievčatá a ženy vnímajú svoju reálnu telesnú hmotnosť skreslene. Podľa výskumov sa až 90 percent respondentiek domnieva, že trpí nadváhou, hoci skutočnú nadváhu má len 25 percent z nich.

Uvádza sa, že každý deň drží diétu asi 25 % žien, 50 % s ňou začína, končí alebo ju prerušuje.

Ak toto všetko vieme, tak:

Prečo držať “určite zaručené diéty”, pri ktorých jedinou zárukou je jojo efekt a zaručený odpor k vlastnému telu, ktoré nie a nie zmenšiť svoj objem?

A práve preto, som sa rozhodla, ako tréner s 14 ročnou praxou trochu pomôcť práve tým, ktorý sa konečne chcú nešťastných tukových vankúšikov zbaviť a trochu si postavu, a hlavne svaly zmeniť a vylepšiť. No určite nie diétou tak drastickou, že sa po nej v noci budeme venovať tzv. “bielemu sexu”, vyplieneniu chladničky.

Prečo sa nenaučiť pozitívne hľadieť na jedlo, nie ako na strašiaka, po ktorom určite priberieme, ale ako na doplnenie energie na ďalšie činnosti, ktorým sa budeme venovať.

Prečo sa nenaučiť vnímať svoj život cez život samotný, ako len cez nazeranie ”cez chladničku”.

Preto si spoločne v týchto článkoch rozoberieme aj to, ako sa správne stravovať. To, prečo je dôležité sa hýbať, aj to aká postava je tá “naša” a ako ju postupne meniť.

… pokračovanie nabudúce

D. Lindovská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button