História

Duch archeologických objavov

poradna

Mesto Zlaté Moravce, ako aj samotné okolie, nám ponúka mnoho pamätihodností, ktoré sú našim okom voľne viditeľné a doslovne hmatateľné. Ale získať obraz o tom, čo sa skrýva pod zemským povrchom, nám dopomôže snáď len naša fantázia, ktorá aspoň trochu môže nadobudnúť konkrétnu podobu vďaka exponátom v Zlatomoraveckom múzeu. Tieto exponáty patria medzi archeologické nálezy schované v útrobách zeme. Archeológia je veda, ktorá sa zaoberá ľudskou minulosťou, v ktorej sa aj my vrátime 4000 rokov dozadu a to vďaka jednému konkrétnemu exponátu eneolitickej (najmladšia doba kamenná) peci. Pec pochádza z pozemku rodiny Šťastných v Zlatých Moravciach, ktorí v šesťdesiatych rokoch pri kopaní základov šťastie naozaj mali a našli, predpokladá sa, jedinú pec na Slovensku. Samotný výkop trval asi tri mesiace. Táto v ďalekej minulosti slúžila na vypaľovanie keramiky. Bola okrúhleho tvaru o priemere približne dvoch metrov, jej výška dosahovala jeden meter. V dnešnej dobe je stlačená na výšku 40 cm, pričom priemer zostal nezmenený. Pec je vyrobená zo špeciálnej kameniny, ktorá je spájaná hlinou. Jej dno je vyložené okruhliakmi, ktoré sa postarali o lepšie udržanie tepla. Svoj účel, ktorý spočíval v dlhšej trvácnosti vypálených hlinených nádob, čiže keramiky, určite splnila.

Za unikát a obrovskú vzácnosť sa pokladá aj železný slovanský meč, ktorý bol nájdený v Ladiciach. Pochádza z 9. storočia a o jeho ojedinelosti svedčí fakt, že sa požičiava na výstavy, ktoré sa uskutočňujú v našom okolí. Dôvodom jeho výnimočnosti je jeho zachovanie v pôvodnom stave, ktorý sa chráni aj vďaka jeho zakonzervovaniu. Predmety, ktoré dýchajú minulosťou, na vás po ich zhliadnutí určite prehovoria svojim otvoreným príbehom.

M. Petrovičová

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button