AktualityŠport

Zlatomoraveckému pozemnému hokeju vládnu úspešné baby

poradna

Pozemný hokej spadá do kategórie okom diváka atraktívnych športov. Namiesto puku v ňom dominuje loptička, špeciálna hokejka a korčule sa vymenili za tzv.„halovky“. Zlaté Moravce sa môžu právom hrdiť klubom pozemného hokeja – HOKO Zlaté Moravce.

História jeho vzniku je naozaj pestrá a zaujímavá. Pozemný hokej v Zlatých Moravciach existuje od 70-tych rokov, pričom sa presunul z Čiernych Kľačian, kde sa hral už v rokoch šesťdesiatych. Presun spolu s hráčkami absolvoval aj Ján Novota, jeho tím začal aktívne hrávať pod hlavičkou Calexu. Následne sa začal robiť nábor nových hráčok na školách a vznikol Klub Calex Zlaté Moravce, telovýchovná jednota. Osamostatnenie všetkých telovýchovných jednôt spôsobilo, že od roku 2004 figurujú ako Občianske Združenie Klub pozemného hokeja HOKO Zlaté Moravce. Ich členská základňa je pohyblivá, aktuálne majú okolo 40 aktívnych ľudí. V prípade, že deti prejavia o tento druh športu záujem, na konečné rozhodnutie o vstupe do klubu majú čas tri mesiace Ak sa po uplynutí tejto doby rozhodnú, že chcú byť súčasťou tímu, prichádza k zaregistrovaniu dieťaťa do zväzu, čím sa stane členom slovenského pozemného hokeja a tým istým dňom sa zároveň stane aj členom klubu HOKO. Rozdelenie tímov klubu je nasledovné: ženy A, ženy B, juniorky, žiačky a nesúťažná prípravka.

Ženy A hrajú v počte jedenásť hráčok prvú ligu, šiestich hráčok druhú ligu, tu môžu hrať aj neregistrované staršie hráčky. Ženy hrajú aj interligu, ktorú hrávajú prvé dva víťazné tímy v súťaži domovskej krajiny a to z piatich nasledovných : Chorvátsko, Slovinsko, Maďarsko, Rakúsko a Slovensko, čiže spolu desať tímov. Samotné finančné zastrešenie súťaží je veľmi náročné. Posledné dva roky to hokejový klub HOKO nezvládol a tak pristúpili k požiadaniu klubu HKM Nová Dubnica o spoluprácu. Dohoda mala samozrejme presné podmienky a pravidlá. Tieto spočívali v zložení počtu hráčok zúčastňujúcich sa súťaží z oboch klubov a to po minimálne 6 a maximálne 8 hráčok, čiže polovica hráčok z jedného aj druhého klubu. Každý klub si hradí svoje náklady, konkrétne štartovné a rozhodcov. Ale aj pri tomto spôsobe riešenia zostáva pozemný hokej finančne náročným a nákladným športom. Rovnaký postup spolupráce sa uskutočnil aj v skupine junioriek. Tím zastupujú hráčky do 21 rokov, prevažne vysokoškoláčok študujúcich v Bratislave. Z tohto dôvodu patria juniorkám tréningové piatky, v ktorých striedajú najmenšie hráčky. Ďalšou skupinou sú žiačky, hrajúce svoje súťaže samostatne. Poslednou, ale o to zaujímavejšou skupinou je prípravka, trénujú v nej najmenšie hráčky, ktoré sa do súťaží neprihlasujú. Zúčastňujú sa turnajov, pričom začiatkom tohto roku sa na jednom zúčastnili v Poľsku. Časť financií bola dotovaná vďaka Nitrianskemu samosprávnemu kraju, zvyšok doplácali rodičia, čo sa vyšplhalo v prípade trojdňového turnaja na 50 €.

Za dôležitú sa pokladá aj samotná štruktúru klubu v zložení: Zuzana Jakabová – predsedkyňa, Andrea Eliášová – zástupkyňa a za hospodára družstva bola vymenovaná Marianna Mankovecká, pod ktorej kompetenciu spadá zabezpečovanie dresov, hokejok a financií.

Členské v tomto klube činí 12 € na rok. Loptičky a hokejky poskytuje samotný klub, ale odstupom času, v ktorom sa členky vypracujú na vyššiu úroveň obvykle pristúpia k zadováženiu novej a kvalitnejšej výstroji na vlastné náklady.

Deti, ktoré majú záujem práve o tento druh športu, majú dvere v tomto klube vždy otvorené. Zlatomoravecký klub HOKO sa svojimi úspechmi naozaj zahanbiť nedá, pretože patrí k špičke v tomto športe. Svedčí o tom aj ich úspech z roku 1980, v ktorom pozemný hokej na OH v Moskve reprezentovali dve dievčatá zo Zlatých Moraviec – Viera Podhányová a Iveta Šranková. Skončili druhé a domov si doniesli strieborné medaile.

Určite sa hráčky potešia každej podpore a pozornosti zo strany všetkých fanúšikov.

M. Petrovičová

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button