AktualityŠkoly

Úspech žiaka SOŠ technickej Zlaté Moravce v celoslovenskej kampani Červené stužky

poradna

WHO v r. 1988 vyhlásila 1. december za Svetový deň boja proti AIDS kvôli vzrastajúcemu počtu ľudí nakazených vírusom HIV. Do boja proti tejto smrteľnej chorobe sa zapojilo aj Slovensko. Mladí ľudia z Gymnázia sv. Františka z Assisi v Žiline už piaty rok organizovali kampaň Červené stužky, do ktorej sa po tretíkrát zapojili aj študenti našej SOŠ technickej v Zlatých Moravciach.

Na 1. decembra žiaci pripravili prezentácie s odbornou tematikou HIV/AIDS, o látkových a nelátkových závislostiach a chorobách s nimi spojených. Prezentácie si postupne prezreli všetci žiaci školy i pedagógovia. V následnej diskusii zaujali kladný postoj k zdravému a zodpovednému životnému štýlu.

Súčasťou prezentácie bol dokumentárny film Anjeli natočený v Centre pre zomierajúcich na AIDS v Juhoafrickej republike. Sugestívny film so sprievodným slovom sestry Františky ukázal nezmyslenú smrť mnohých Afričanov, najmä malých detí, ktoré nie vlastným pričinením trpia a v bolestiach zomierajú na túto zákernú a smrteľnú chorobu.

Nosením červenej stužky žiaci vyjadrili solidaritu v boji proti chorobe AIDS. Zapojili sme sa aj do výtvarnej súťaže a žiak Miroslav Katina z 5.MM triedy svojou grafickou pohľadnicou vytvorenou počítačovou digitálnou technológiou získal 2. miesto v celoslovenskej súťaži stredných škôl.

Kampaň, venovaná mladým ľuďom, má už v našej škole svoje pevné miesto. Žiaci si uvedomujú, že problém AIDS je problém aktuálny, celospoločenský a týka sa každého jedinca. Preto vítajú aktivity ako je aj kampaň Červené stužky, aby mohli vyjadriť svoj názor a podporiť celosvetové úsilie za zachovanie zdravia a života.

 

autor článku: PaedDr. Beáta Čepcová, koordinátorka projektu

autor víťaznej pohľadnice: Miroslav Katina

autor fotografie: Mgr. Stanislav Šurda

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button