AktualityPre detiŠkoly

Noc s ANDERSENOM

poradna

www.zlatemoravce.infoV piatok 30.3.2012 sa konal siedmy ročník Noci s Andersenom na Slovensku, počas ktorého strávilo nezabudnuteľnú rozprávkovú noc na „spacích miestach“ v 187 verejných, obecných a školských knižniciach viac ako 7 500 slovenských detí. Úspešné podujatie na podporu čítania detí bolo vyvrcholením Týždňa slovenských knižníc, ktorý začal 26.3.2012.

Mestská knižnica Zlaté Moravce v spolupráci so Základnou školou sv. Don Bosca Zlaté Moravce sa aktívne zapojila do tohto medzinárodného podujatia, ktoré sa každoročne koná posledný piatok pred dňom narodenia významného dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Rozprávková noc v knižnici je preto pomenovaná na jeho počesť.

V piatok 30.3.2012 o 18,00 priniesli rodičia 30 žiakov pred Mestskú knižnicu, kde sa s nimi rozlúčili a zverili ich do rúk knihovničiek a učiteliek z cirkevnej školy. Čakalo ich milé privítanie pani vedúcou Annou Šútorovou, ktorá ich oboznámila s programom celého podujatia. Deti, rozdelené do skupín, si overili svoje vedomosti na šiestich stanovištiach v HÁDANKOVE, DRAKOVE, PÍSMENKOVE, MOZAIKOVE, HMATOVKOVE a FARBIČKOVE, kde získavali indície k hľadaniu ukrytého pokladu. Po nájdení pokladu, ktorým bola „Kniha rozprávok“ v podobe sladučkej torty /od p.uč. I. Brojovej/, ich čakala večera a nočný pochod, kde sa stretli so strašidlami. Zložili skúšku odvahy a po príchode späť do knižnice ich navštívili príslušníci Mestskej polície, ktorí dohliadali na ich bezpečnosť. Na dobrú noc im prečítal rozprávkový kráľ /Peter Kereš/ nádhernú rozprávku H. CH. Andersena, po ktorej sa im snívali sladké sny.

V kráľovstve spáčov vydržali až do 6,00 ráno, kedy sa začali prebúdzať prví čitatelia. Po raňajšej hygiene čakala deti posledná úloha – zasadiť strom „Rozprávkovník“ na pamiatku tohto podujatia. Aj túto úlohu zvládli výborne. Za odmenu dostali sladké raňajky, certifikáty, malé darčeky a o ôsmej hodine ráno si ich prišli vziať ich nedočkaví rodičia. Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí akoukoľvek pomocou prispeli k tomuto nádhernému rozprávkovému podujatiu, na ktoré budú deti ešte dlho spomínať.

Andrea Pinterová

[nggallery id=210]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button