AktualityHistóriaKultúra

Kráľovstvo Matúša Čáka Trenčianskeho

poradna

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravilo pre žiakov Základných škôl dňa 19. septembra 2012 výstavu fotografií stredovekých kultúrnych pamiatok Imricha Fintu spojenú s prednáškou o zaujímavostiach hradov Matúšovho kráľovstva.

O Matúšovi Čákovi Trenčianskom sa málo hovorí v spojitosti s našimi zrúcaninami hradov, ale v skutočnosti patrili do jeho kráľovského bohatstva. Hoci pán Váhu a Tatier nebol nikdy kráľom, v roku 1311 vládol na celom západnom a severnom Slovensku. Sídlil na Trenčianskom hrade a vlastnil 14. stolíc, viac ako 500 dedín a 50 hradov.

Autor prezentácie fotografií sa už niekoľko rokov zaoberá zobrazovaním hradov a zámkov v našom najbližšom okolí digitálnou technikou a prinavracia im pôvodný vzhľad. Táto zaujímavá práca je spojená so štúdiom architektúry historických stavieb, ktoré nám tu zanechali predkovia v dokumentárnej podobe na starých fotografiách, kresbách, maliarskych dielach, ale aj v ich presných opisoch. Veľkým prínosom pri stvárňovaní hradov a ich digitálnej rekonštrukcie sú odborné znalosti architekta Ing. Martina Bónu zo Zlatých Moraviec, s ktorým autor spolupracuje. Popri zaujímavej digitálnej rekonštrukcii stredovekých historických pamiatok je to aj zaujímavá práca plastického stvárňovania hradov. S ich modelmi sa už návštevníci múzea mali možnosť stretnúť na výstave Návraty do minulosti hradov. Práca autora je zameraná predovšetkým na hrady v Tribečskom pohorí, kde sa nachádza najviac týchto vzácnych architektonických pamiatok. Okrem makety Živánskej veže, ktorá pochádza z konca 14. storočia, hradu Hrušov a Gýmeša z 18. storočia sa autor v súčasnosti predstavuje na výstave teoretickým modelom Uhrovského hradu z 18. storočia a digitálnou rekonštrukciou jeho románskej kaplnky. Najzaujímavejšími autorovými fotografiami sú dodnes iluzórne fotografie nočného hradu Hrušov.

Výstavu pod názvom Zaujímavosti z hradov Matúšovho kráľovstva si návštevníci múzea majú možnosť pozrieť do 30. novembra 2012.

Anton Kaiser

[nggallery id=270]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button