AktualityKultúra

Beseda s rodákom Ľubomírom Olachom

poradna

V utorok 23. októbra sa uskutočnila v priestoroch Mestskej knižnice beseda so zlatomoraveckým rodákom, publicistom a spisovateľom Ľubomírom Olachom. Besedy sa zúčastnili študenti Obchodnej akadémie v Zlatých Moravciach. Všetci pozorne, sústredene a s úsmevom počúvali spisovateľa, ktorý im predčítal zo svojej tvorby a rozprával príbehy zo svojho života, ktoré sa stali aj jeho námetom. Prirodzene a pohotovo odpovedal na všetky otázky, ktoré prišli z radov študentov v diskusii. Čas strávený s týmto spisovateľom ubehol veľmi rýchlo a v uvoľnenej atmosfére až sa preklenul k záveru besedy. Za všetkých mu poďakovala vedúca knižnice Anna Šútorová a študentka Obchodnej akadémie, ktoré ho obdarovali kyticou kvetov.

Ľubomír Olach (1948)

Študoval na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre , ktorú úspešne ukončil s inžinierskym titulom. Ešte počas štúdia začal pracovať v Roľníckych novinách ako redaktor. Predtým robil montéra, závozníka a montážnika vo Východoslovenských železiarňach, v Slovnafte a v Kovoplaste v Zlatých Moravciach. Neskôr pôsobil ako redaktor denníka Smena, v týždenníku Sloboda, pracoval aj pre Slovenský rozhlas a Slovenskú televíziu. V roku 1988 získal 3. miesto v celoslovenskej novinárskej súťaži o najlepší článok. O rok neskôr mu porota udelila v tejto súťaži čestné uznanie. Písal aj o populárnej a vážnej hudbe. Po revolúcii sa stal šéfredaktorom mesačníka POP HORIZONT, ktorý písal o slovenskej populárnej hudbe, bol iniciátorom obnovenia speváckej súťaže Zlatý slávik /Aurel/. Založil reklamnú agentúru AURUM, ktorá medzi prvými začala organizovať na Slovensku golfové turnaje, pravidelne organizuje medzinárodnú ochutnávku mladých vín a veľa ďalších akcií. V súčasnosti žije v Bratislave.

Tvorba

V poslednom čase sa venuje najmä písaniu poézie a prózy.

Keď zomriem, tak nech …básnický debut z roku 2007 je sviežou sondou do duše bohéma, tak trochu staromódneho, no vyznávajúceho tie najlepšie hodnoty: priateľstvo, víno, ženy, umenie a pozitívny vzťah k životu.

Pri víne s bohémomzbierka básní vydaná v roku 2009 je rozšírením základných tém Ľuba Olacha, dáva im novú dimenziu a kvalitu. Nič nepredstiera, hovorí zrozumiteľne, jasne pomenúva vzťahy, city aj pocity. Necháva na čitateľovi, aby vstúpil do básne s vlastnou predstavivosťou.

Weine und Frauenknižka v nemčine ktorá mu vyšla v roku 2009

Kaviarenská poézia Ľuba Olachabásnická zbierka vyšla v roku 2011, opisuje v nej niektoré bratislavské krčmy, vinárne či bary, ich atmosféru a svoje zážitky v nich.

Nádenník pera vo francúzskych službáchnový román krstený 26. júna 2012 jeho názov skrýva voľný tok epizód, príbehov a charakterov. Je to obraz doby a spoločnosti, v ktorej autor žil. Román obsahuje aj autobiografické prvky.

V súčasnosti vyšiel jeho ďalší román Posledné varovanie.

Informácie poskytla: Mestská knižnica Zlaté Moravce, vedúca Anna Šútorová

[nggallery id=296]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button