AktualityPodujatiaPre deti

Európske dni vtáctva.

poradna

Počas prvých dvoch októbrových týždňov prebiehali tradičné Európske dni vtáctva, ktoré organizuje BirdLife International. V minulom roku obdivovalo fascinujúcu migráciu miliónov operencov až 80 000 ľudí v 38 krajinách Európy a Strednej Ázie. Do podujatí sa zapájajú aj ornitológovia po celom Slovensku v tomto roku sa do rôznych činností zapojilo štrnásť organizátorov. Do aktivít v rámci Európskych dní vtáctva sa pravidelne zapájajú aj žiaci Zlatomoraveckých Základných škôl.

Migrácia vtáctva je evolučná adaptácia vyvolaná sezónnym nedostatkom potravy. Desiatky druhov vtákov živiacich sa hmyzom či obojživelníkmi, prekonávajú každý rok na jeseň v dôsledku nedostatku potravy niekoľko tisíc kilometrov na vzdialené zimoviská. Mnohé vtáčie druhy od nás odleteli už koncom leta a začiatkom jesene opustia Európu aj posledné populácie migrantov smerujúcich do Afriky. Ešte stále je možné u nás pozorovať škorcov, cíbiky, žeriavy, kolibkáriky, pŕhľaviare, labtušky, žltochvosty, trasochvosty, kúdelníčky či pipíšky, ktorých migrácia sa vďaka dobrému počasiu predĺžila. Rôzne druhy vtákov, ktoré sa počas migrácie spájajú do kŕdľov môžeme ešte aj v týchto dňoch sledovať na lúkach, poliach či vodných plochách.

Exkurzia na Chránenom vtáčom území Žitavský luh sprístupnila našim žiakom Základných škôl možnosť spoznať význam ochrany mokradí, ako biotopu vodného vtáctva a súčasne pozorovať migrujúcich vtákov v ich prirodzenom prostredí. Poďakovanie za odborný sprievod patrí Jánovi Gughovi, členovi ústredia SOS BirdLife a primátorovi Ing. Petrovi Lednárovi za jeho osobnú účasť a finančnú pomoc.

Ľudovít Chládek, dobrovoľný člen Slovenskej ornitologickej spoločnosti

 [nggallery id=288]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button