AktualityDivadlo

Zmok dostal zajaca!

poradna

Nie, nie je to žiadne pokračovanie známej rozprávky Počkaj zajac!, ale úspech Zlatomoraveckého ochotníckeho kolektívu (ZMOK) pod vedením Petra Kereša. Naši ochotníci vystúpili v sobotu 27.októbra – na záver VI. ročníka Ochotníckeho festivalu Miroslava Doležala, konaného v partnerskom meste Bučovice neďaleko Brna. Moravecký súbor bol ocenený cenou Bučovický zajac.

A prečo zajac? Bučovice majú nádherný renesančný zámok, ktorý je výnimočný tým, že zostal slohovo nedotknutý neskoršími prestavbami predchádzajúcich majiteľov. Sály sú zdobené dobovými stropnými freskami a jedna z nich zobrazuje takzvaný obrátený svet, kde zajace bojujú proti ľuďom a psom, ich odvekým nepriateľom a v tejto bitke aj vyhrajú. Na svoju dobu, asi v rokoch 1630, bolo takéto umelecké vyjadrenie veľmi pokrokové. A tak sa zajac stal maskotom tohto mestečka.

Divadelného zajaca dostal aj jeden z významných hostí festivalu – známy herec Vladimír Brabec. Na predstavení našich ochotníkov, ktorí uviedli hru Zhŕňajova nevesta a ukončení festivalu sa zúčastnil zástupca primátora mesta Jozef Škvarenina spolu s vedúcim oddelenia projektov a medzinárodnej spolupráce Miroslav Košút.

-jš-

[hr]
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button