AktualityŠport

Čriepky z histórie športu

poradna

 ilustračné foto

História, pre niekoho len slovo, pre iných vášeň, hobby, posolstvo alebo výzva. Časť histórie a jej detailné preskúmanie prijal ako výzvu rodák z Obýc, ktorý sa rozhodol pátrať po okolnostiach súvisiacich s prvým orientačným behom mužov a žien na Slovensku. Základný kameň po pátraní bol položený informáciou, že spomínaný beh sa uskutočnil v jeho rodnej dedine v Obyciach, ktoré považuje za perlu Horného Požitavia. Na ceste za splnením výzvy sa pán Šabo nevyhol rôznym úsmevným, ošemetným, ale aj nepríjemnejším okolnostiam, ktoré úzko súviseli s jeho súkromím. Bojoval v teréne so sršňami, v zime so sťaženými podmienkami, ale jedno je isté, na ceste poznávania histórie spoznal veľa ústretových, milých a empatických ľudí. Ďalší zlom prišiel v momente, keď sa dostal k originálu knihy, ktorá detailne zachytila a opisovala priebeh týchto pretekov, ktoré mu nedali kvalitne spávať. Po viacnásobnom naštudovaní knihy sa pustil do pátrania po ešte žijúcich účastníkoch týchto pretekov ako zo ženského, tak aj mužského družstva. Keď jeho pátranie vychádzalo nazmar, ešte stále sa nevzdával, až náhoda, alebo náhody neexistujú?, sa postarala o úsmev na jeho tvári. Pri jeho zdravotnom vyšetrení, ktoré prebiehalo v Zlatých Moravciach, nadviazal slovný, súkromný kontakt s vyšetrujúcim lekárom, ktorého zasvätil do svojho pátrania. Po slede otázok a odpovedí sa dočkal a vďaka lekárovi sa dozvedel meno a adresu poslednej žijúcej účastníčky a dokonca aj víťazky orientačného behu. Pán Šabo dlhý čas nelenil a vyhľadal Jarmilu Krejčiovú to Zlatých Moraviec, ktorá má v dnešnej dobe krásnych 87 rokov. Spoločne zaspomínali na túto udalosť nielen v útulnej obývačke pani Jarky, ale neskôr, konkrétne 4. decembra 2011, aj priamo na mieste štartu pretekov, od ktorých uplynulo doteraz už 61 rokov. Misia a túžba sa tak mohla považovať za splnenú. Veľa ľudí si na túto udalosť nepamätá a on sám nevie prečo. Vďaka nemu sa vzkriesil kúsok histórie, ktorá je významná v oblasti športu nielen pre samotných obyvateľov dedinky Obyce, ale aj pre okolie, Zlaté Moravce nevynímajúc. Veď v tomto krásnom mestečku dodnes žije jedna z víťaziek prvého orientačného behu na Slovensku.

2. decembra 1951 (nedeľa) bol z Obyckého mlyna cez Hostie s cieľom v Topoľčiankach odštartovaný prvý orientačný beh mužov a žien na Slovensku. Víťazmi v kategórii mužov na 15-kilometrovej trati sa stali muži zo Zlatých Moraviec: Hrubý, Rakovský, Mráz. Víťazkami v kategórii žien na 9-kilometrovej trati sa stali ženy zo Zlatých Moraviec: Smídová, Krejčiová a Centová. Na 9-kilometrovej trati zvíťazili starší dorastenci z Levíc a staršie dorastenky z Bratislavy.

2. decembra 2011 (piatok) sa dožila jedna z účastníčok, Jarmila Krejčiová, 86 rokov a zároveň sa datovalo jubilejných 60 rokov od orientačného behu. Aktuálne máme rok 2012 a tak pani Krejčiová oslávila krásnych 87 rokov a od orientačného behu uplynulo už 61 rokov.

História, či už športu, kultúry, architektúry a iných oblastí stále na nás dýcha a prehovára, stačí ju len sem tam vypočuť, oprášiť a spoločne objavíme časom a uponáhľanou dobou stratené poklady, ktorými sa môže hrdo popýšiť aj naše Horné Požitavie.

Ďakujem pánovi Šabovi z Obýc za jeho podklady, ktoré mi veľmi pomohli pri spracovaní čriepok z histórie športu.

-mp-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button