AktualityKultúraŠkoly

Vianoce pretkané tradíciami minulosti

poradna

 

Vianoce sú sviatkami pokoja, pohody, harmónie a súdržnosti rodiny. Každá rodina ich trávi podľa vlastných rodinných tradícií, ktoré kolujú z pokolenia na pokolenie. Tradície v súvislosti so Štedrou večerou si mohli žiaci základných škôl (Mojmírova, Pribinova) prezrieť a vypočuť naživo dňa 3. decembra v zlatomoraveckom múzeu. V jeho priestoroch bol pripravený štedrovečerný stôl spolu s vianočnými dobrotami, ktorý bol vernou kópiou toho, ako prestretý stôl vyzeral v minulosti. Na takto pripravenom stole nesmel chýbať doma upečený chlieb, svätená voda, sviečka, med na oplátky, voňavé koláče (syrové, makové, lekvárové) a štedrák. Ďalej ošatka s jablkami, orechmi, cesnakom a oplátkami, ktoré sa dávali aj dobytku so špeciálnou zložkou, ktorou bola petržlenová vňať. Pod vianočným obrusom zvykli mať roztrúsenú kukuricu, fazuľu (strukoviny) ako symbol úrody. Biela káva, ktorá na stole nesmela chýbať, sa varila z melty alebo cigórie. Tradíciou do dnešnej doby zostala kapustová polievka, v minulosti varená len z kyslej, sudovej kapusty. K večeri patrili ešte aj dnes známe makové pupáčiky. Na stole bola vždy slivovica a soľ. K štedrovečernej večeri sa zasadlo na zvonenie kostolnej veže, čo bolo presne o 17. hodine. No ešte pred tým musel gazda nakŕmiť dobytok, do kútov miestnosti rozhodil orechy, až potom sa pristúpilo k spoločnej modlitbe a večeri. Pre prípad, že by do rodiny zavítal nejaký pocestný, bol na stole vždy pripravený jeden tanier s lyžicou naviac. Vianočný stromček, ktorého ozdoby tvorili jablká, orechy a sviečky, sa vyvesil nad stôl a to z dôvodu malých priestorov na bývanie. Darčeky sa dostávali až na nasledujúci deň ráno. K tomu, aby rodina vždy držala spolu, pomáhala symbolická reťaz, ktorá bola obtočená okolo nôh stola. Výťahom histórie Štedrej večere nás previedla pani Anna Michalkoc-Kudrejová.

K vianočnému času patrí ešte len predsa niečo naozaj neodmysliteľné a sú to sladké medovníky. Ich zdobenie si mohli deti odskúšať za asistencie pani Heleny Tomajkovej, ktorej nápaditosť a šikovnosť naozaj nechýbajú. Deti následne svoje ozdobené medovníky zavesili na vianočný stromček, ktorý zdobí priestory mestského múzea. Okrem medovej vône vo vzduchu visela dobrá nálada a tá prispela k tvorivosti a kreativite žiakov. Veľké ďakujem patrí aj pracovníčkam múzea Kornélii Nemešovej a Viere Tomovej.

Výstava na tému Vianočné zvyky v Zlatých Moravciach bude verejnosti sprístupnená do polovice januára.

-m-

[nggallery id=307]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button