AktualityPre deti

Mikuláš na rozprávkovom koči

poradna

„V okne kvitnú kvety z ľadu, tešíme sa na koledu. Krátky deň a dlhá noc, už je blízko do Vianoc.“

Pre svoju štedrosť a súcit s chudobnými patrí Mikuláš k najobľúbenejším svätým.

Málokto však vie, že sa stal patrónom námorníkov, rybárov, vôd, mostov, ale i šťastného manželstva.

Pripomíname si ho každoročne 6. decembra už niekoľko storočí (zmienky siahajú až do trinásteho až dvanásteho storočia). Aj mesto Zlaté Moravce si znovu pripravilo na Námestí A. Hlinku milý kultúrny program s Mikulášom, čertom a nechýbal ani anjelik, ktorí svorne za básničky a pekné úsmevy urobili radosť rozdaním sladkostí tým najmenším. Tú správnu Mikulášsku atmosféru dotvorili husto padajúce snehové vločky a záprah bielych koní s kočom ako z rozprávky.

Na Slovensku sa k svätému Mikulášovi navzájom obdarúvame sladkými pokušeniami, ktoré si nachádzame väčšinou vo vyčistených „čižmičkách“ a vraj len tí, ktorí si to zaslúžili za to, že boli dobrí.

Ja osobne, aj keď som už „veľká“, verím nielen v svätého Mikuláša, Ježiška a v Boha, ale som aj toho názoru, že ľudia nie sú zlí. Len občas podľahnú okolnostiam, pre ktoré sa rozhodnú nevnímať svet srdcom. Pomôžme si preto navzájom a nasledujúce dni obdarujme hoci len úsmevom každého, koho stretneme a pozorujte čo sa bude diať… Tak ako násilie plodí len násilie a zlo sa len zlom opláca, láska robí zázraky a zaslúži si ju každý jeden z nás. Pretože schybiť je ľudské a na to, aby si ľudia navzájom odpúšťali a svoje srdiečka otvárali, nie je liekom pomsta, ani trest, ale milý úsmev a pohladenie.

Z príležitosti blížiacich sa Vianočných sviatkov patrí všetkým, no najmä tým, na ktorých si  nemal kto spomenúť, pre tých, ktorí vraj neposlúchali a pre tých, na ktorých sa dnes zabudlo, tento milý citát, ktorého autorom je B. Brecht:

„Láska je prianie niečo dávať a nie dostávať. Láska je umenie produkovať niečo s pomocou toho druhého. K tomu je potrebné, aby si ťa ten druhý vážil a aby ti bol naklonený. A to je možné dosiahnuť vždy.“

Snáď ho len trošku doplním… Možno veľakrát stačí ponížiť svoje očakávania, obdarovať nezištne a milovať bezpodmienečne. Potom sa iste všetko vráti späť, len možno s iného smeru a v inej forme.

Redakcia Tekovských novín praje krásne predvianočné obdobie.

Ľ. Rosinská

[nggallery id=311] [hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button