Aktuality

Workshop Sierpc – Zlaté Moravce

poradna

Podpísanie minuloročnej zmluvy o medzinárodnej spolupráci medzi družobnými mestami Sierpc a Zlaté Moravce prostredníctvom poľského projektu z eurofondov „Miestne partnerstvo pre ekonomický rozvoj subregiónu Sierpc“, úspešne pokračuje. Projekt bol schválený a podmienkou jeho realizácie v praxi, je vzájomná organizácia workshopov, seminárov a konferencií v réžii Poľska. Hlavným cieľom projektu je zlepšenie hospodárskej a sociálnej súdržnosti prostredníctvom vytvárania partnerstiev okresu Sierpc na subregionálnej a nadnárodnej úrovni v spoločnej vízii ich vzájomného rozvoja.

V dňoch 28. – 30. novembra sa vedenie samosprávy Sierpcu, mestskí zástupcovia, niekoľkí zástupcovia školstva a podnikateľskej sféry spoločne stretli na pôde Zlatých Moraviec, aby si navzájom s naším vedením, poslancami Mestského zastupiteľstva, inými odborne spôsobilými a kompetentnými zástupcami nášho Mesta, predali svoje skúsenosti v oblasti rôznych projektov, výziev, kultúrnych činností, v podnikaní a všeobecne sa navzájom prezentovali širšiemu okruhu ľudí oboch zainteresovaných strán.

Toto partnerstvo by malo prispieť k určeniu potrieb miestneho rozvoja s cieľom prebudiť sociálne iniciatívy v okrese Sierpc ako aj v Zlatých Moravciach. Spolupráca v tejto nadnárodnej oblasti zaručí výmenu skúseností, prijatie riešení k posilneniu ekonomicky rozvinutých krajín a vývoj nových riešení pre krajiny s podobnými problémami.

Družobná návšteva v našom meste sa okrem iného mala možnosť osobne pozrieť na prácu Mestskej polície, študentov, učiteľov a riaditeľa Dušana Husára SOŠ – polytechnickej, spoločne si prezreli priestory Župného domu, múzea a Mauzólea v Migazziho parku a samozrejme nechýbal pre spestrenie oddychového večera ani slovenský folklór v podaní súboru Trio trnky z Chyzeroviec.

Napriek vzájomnej desaťročnej družby oboch miest, ako nám prezradil primátor Sierpcu Marek Kosmider, Poliaci doteraz nemali možnosť vidieť ani jedno z navštívených miest, hoci už naše mesto niektorí z nich veľmi dobre poznajú. Prezradil, že Zlaté Moravce navštevuje v priebehu roka aj neoficiálne a veľmi sa mu u nás páči. Preto by bol rád, ak by sa spolupráca aj naďalej medzi nami len prehlbovala, a to aj v oblasti športu a iných kultúrnych príležitostí. Na viceprimátora územného celku Sierpc Mareka Gasiorowskeho urobila veľký dojem stará budova Župného domu a jeho zrekonštruované priestory mestského kvetinárstva a zároveň vyjadril za poľskú stranu primátorovi Petrovi Lednárovi podporu pri jeho revitalizácii a rovnako prisľúbil pomoc v rámci svojich možností s výzvami cez eurofondy.

Súčasťou prezentácie nášho mesta bolo redakciou vyrobené historicky prvé dokumentárne video o Zlatých Moravciach, ktoré v budúcnosti poslúži ako skvelý materiál pre podobné účely. Na stránke www.zlatemoravce.info si ho môžete pozrieť už počas Vianočných sviatkov.

Poliaci sa s nami lúčili pozvaním všetkých Zlatomoravčanov do Sierpcu a s prianím Vianočných, požehnaných a pokojných sviatkov.

Pozn. red.: Z môjho pozorovania môžem za seba skonštatovať, že Sierpčania sú milí, pohostinní, zároveň skromní, vtipní a bezprostrední ľudia, ktorí si každú jednu vec a pozornosť neskutočne vážia.

Ľ. Rosinská

 [hr]

Poľská verzia videa

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button