Aktuality

Mestská nemocnica v roku 2012

poradna

Rok 2012 sme zvládli aj v neľahkých podmienkach.

Rok 2012 priniesol v zdravotníctve niekoľko zmien, ktoré sa týkali aj Mestskej nemocnice Prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. v Zlatých Moravciach. Medzi najvýznamnejšie z nich určite patrilo  zvyšovanie platov pracovníkov zdravotníctve. Vo februári a v júli 2012 došlo k navyšovaniu platov lekárov, ktoré bolo v Mestskej nemocnici realizované riadne a v zmysle platného zákona. Od apríla 2012 došlo k navýšeniu platov zdravotných sestier. Na rozdiel od niektorých nemocníc boli v Zlatomoraveckej nemocnici platy sestier upravené presne v zmysle zákona bez toho, aby boli umelo upravované pracovné úväzky, prípadne, aby sa zo sestier stali tzv. „administratívne pracovníčky“, ako tomu bolo v niektorých zariadeniach poskytujúcich zdravotnú starostlivosť.

Celkové navýšenie platov predstavuje sumu približne 35 000 € mesačne. K navýšeniu platieb zo strany zdravotných poisťovní došlo od júla, takže prvé zvýšené platby obdržala nemocnica reálne v septembri. Obdobie od apríla do augusta vykryla nemocnica zo svojich zdrojov. „Samozrejme, že došlo k zaťaženiu cashflow, ale Mestská nemocnica to zvládla“, uviedol poverený riaditeľ nemocnice Michal Grujbár.

Otvorená dialýza v apríli 2012

Spoločnosť Genea, s.r.o. po kompletnej rekonštrukcii priestorov bývalého detského oddelenia začala s prevádzkou dialyzačného oddelenia. Aj keď sa jedná o samostatný subjekt, ktorý nepatrí pod Mestskú nemocnicu, je fantastické, že sa podarilo úspešne ukončiť rokovania s firmou Genea. Akékoľvek rozšírenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti v Mestskej nemocnici je len pozitívnm signálom pre pacientov, ako aj poisťovne. Vedenie nemocnice neustále hľadá nových partnerov, ktorí by v priestoroch zlatomoraveckej nemocnice poskytovali ďalšie služby pre pacientov.

Optimalizácia počtu lôžok a rozsahu poskytovanej zdravotnej starostlivosti

Koncom roka 2012 sa vedenie nemocnice zúčastnilo na rokovaniach so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá avizovala optimalizáciu počtu zdravotných lôžok v nemocniciach po celom Slovensku. V rámci Nitrianskeho samosprávneho kraja je zlatomoravecká nemocnica jedinou, ktorá nebude redukovať počet lôžok. Naopak, v priebehu roku 2013 plánuje v spolupráci s VšZP otvoriť oddelenie dlhodobo chorých, ktoré v nemocnici fungovalo do roku 2011. „V prípade, ak sa podarí úspešne ukončiť rokovania s VšZP, budeme radi, keď dôjde k znovuotvoreniu tohto oddelenia. Pre nemocnicu to bude znamenať veľké plus“, uviedol na túto tému riaditeľ nemocnice. Plán otvoriť oddelenie dlhodobo chorých prezentovala aj VšZP v médiách.

Rekonštrukcia tepelného hospodárstva

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva bol poslancom predložený návrh na kompletnú rekonštrukciu tepelného hospodárstva. Náklady na túto rekonštrukciu by znášala spoločnosť, ktorá ponuku vypracovala a nemocnica by opravu splácala istým percentom z dosiahnutých úspor. „Táto ponuka je pre nemocnicu veľmi výhodná, nakoľko celkové náklady na rekonštrukciu sa pohybujú na úrovni okolo 500 000 € a mesto, ako vlastník nehnuteľnosti, ani nemocnica samotná, si z vlastných zdrojov nemôže dovoliť takúto nákladnú rekonštrukciu previesť na vlastné náklady“, uviedol riaditeľ nemocnice. Náklady na teplo a teplú vodu by mali klesnúť približne o polovicu, čo by pre nemocnicu znamenalo významné úspory. Tým, že by sa rekonštrukcia platila len istou časťou úspor, došlo by k zníženiu nákladov okamžite a nie až po splatení celej rekonštrukcie. O samotnej rekonštrukcii rozhodnú teraz poslanci Mestského zastupiteľstva. Niektorí z nich sa už vyjadrili k danej veci pozitívne.

Fámy a neprajníci

Nedávno sa objavili v istých médiách fámy o dlhoch voči SPP. Tieto nepodložené informácie vedenie nemocnice odmietlo komentovať a namiesto toho nám zaslalo potvrdenie SPP o finančnej disciplíne Mestskej nemocnice. Ako sa uvádza v liste, nemocnica nemá voči SPP žiadne záväzky po splatnosti a všetky faktúry uhrádza načas a riadne.

Odkiaľ bola teda informácia o podĺžnosti nemocnice voči SPP, sa nám nepodarilo zistiť, jednoznačne však bolo preukázané, že ide o klamlivú informáciu a klasickú „novinársku kačicu“.

spp

List z SPP vo formáte PDF 

Budúcnosť nemocnice v roku 2013

Na rok 2013 má nemocnica zatiaľ uzatvorené zmluvy s poisťovňami do polovice roka. Od 1.7.2013 sa očakáva rozšírenie oddelení o spomínané Oddelenie dlhodobo chorých. Chod nemocnice je teda zabezpečený a aj napriek určitým neprajníkom sa jej darí. Do roku 2013 jej prajeme všetko dobré a držíme palce, aby sa darilo naďalej rozširovať oddelenia a poskytovať kvalitné služby pre všetkých občanov Zlatomoraveckého regiónu.

-lr-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button