AktualityPre detiSamosprávaŠkoly

Prikrmovanie vtákov v základných a materských školách

poradna

 www.zlatemoravce.info

Ešte stále aktuálne zimné obdobie dáva poriadne „zabrať“ nielen nám ľuďom, ale aj prírode, ktorá je zároveň živiteľkou, okrem iných zvierat, aj vtáctva. Práve v nadväznosti na vtákov sa v základných a materských školách robí osveta ohľadne zimného prikrmovania vtáctva. Informovanosť má úzky súvis s tohtoročnými pripravovanými aktivitami (v spolupráci s Mestom a Záhradníckymi službami mesta) zameranými na ochranu životného prostredia. Dňa 16. januára navštívil primátor mesta Peter Lednár spolu s členom Slovenskej ornitologickej spoločnosti a zároveň poslancom MsZ Ľudovítom Chládekom materskú školu na Žitavskom nábreží. Primátor odovzdal riaditeľke Anke Zelenkovej zásoby krmiva pre vtáky (slnečnica), ktoré poputuje do kŕmidiel rozmiestnených po celom areáli škôlky a tým im pomôžu v období nedostatku potravy. Ľudovít Chládek zároveň deťom ukázal niekoľko druhov vtákov, ktoré v tejto lokalite budú určite ku kŕmidlám prilietavať. Deti svoje znalosti a prepojenie s prírodou nezapreli a vtáčikov na obrázkoch aj rozpoznali.

Na základe toho budú školy a deti venovať vtáctvu väčšiu pozornosť a vďaka systému, ktorý im bol vysvetlený, budú spätne prinášať informácie o tom, aké druhy vtákov sa chodia kŕmiť a v akom počte. Táto aktivita má pracovný názov Pomáhajme a spoznávajme naše vtáky na školských dvoroch v zimnom období. Krmivo, ktoré bolo odovzdané všetkým škôlkam a školám, zabezpečil primátor v spolupráci s poľnohospodárskymi podnikmi.

Ľudovít Chládek odkazuje: „ Treba si uvedomiť, že súčasné obdobie zimy je najdôležitejšie pre ochranu a pomoc vtákom. Ak prídu silné mrazy a súvislá snehová pokrývka, tak budú trpieť a hynúť mnohé druhy, pretože nebudú mať dostatok potravy.“ Podľa slov primátora Petra Lednára treba našu prírodu chrániť, lebo je nádherná a bolo by smutné, keby vtáčikov z nášho regiónu ubúdalo. Tak čo, pridáte sa a pomôžete teraz aj v budúcnosti s prikrmovaním vo vašom domácom prostredí aj vy?

-mp-

[nggallery id=331]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button