AktualityHistória

Deň po stopách prvého československého prezidenta a predstavenie knihy o tejto osobnosti

poradna

V nedeľu 10. marca sa uskutočnil Deň T. G. Masaryka na Zámku v Topoľčiankach, ktorý bol v minulosti jeho letným sídlom. Program sa začal v popoludňajších hodinách spoločnou prechádzkou parkom na obľúbené miesta tejto významnej osobnosti. Pokračovalo sa prehliadkou prezidentského apartmánu, Alicinho apartmánu, historickej časti kaštieľa a zámockej kaplnky, všetko prebehlo v spoločnosti sprievodcu a s odborným výkladom. O 16. hodine otvoril piesňou súbor Benát z Machuliniec ďalší bod programu, ktorým bola prednáška a spomienky na Tomáša Garriqua Masaryka v Topoľčiankach. Prednášku viedol PaedDr. Ondrej Valach, doplnil ju o krátky film zo života prvého československého prezidenta, pravidelne sa pohybujúceho v Topoľčiankach a ich okolí. Okrem filmu boli prezentované aj Masarykove fotografie veľkej výpovednej hodnoty. Po prednáške Ondreja Valacha, ktorý zároveň odprezentoval svoju knihu s titulkom Tomáš Garrique Masaryk na Požitaví, odovzdal slovo PaedDr. Jozefovi Trubínimu, ktorý sa postaral o ilustrácie spomínanej knihy. Po doplnení informácií sa prešlo na kultúrny program v podaní súboru Benát. Medzi prítomnými hosťami, ktorí sa presunuli na menšiu recepciu, bol aj primátor mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc. Zahájeniu recepcie predchádzal prípitok prednesený Petrom Lednárom.

Hlavným organizátorom akcie bol Zámok Topoľčianky, spoluorganizátormi FONTIS o.z.,  Invenio o.z., Lesy SR OZ Topoľčianky a sponzormi YouRvision s.r.o., Jednota COOP Machulince. Vydanie spomínanej publikácie v náklade 1000 kusov o počte 62 strán, okrem iných, finančne podporilo aj Mesto Zlaté Moravce.

Niečo z predmetnej histórie:

  • 28. 10. 1918 – vznik Československej republiky
  • 14. 11. 1918 – prvým prezidentom sa stal T. G. Masaryk
  • 29. 07. 1923 – prvý pobyt T. G. Masaryka v Topoľčiankach

Úryvok z knihy, ako malá ochutnávka:

[quote]„Častým návštevníkom prezidenta bol známy český spisovateľ Karel Čapek, ktorý o Topoľčiankach napísal: „T. G. Masaryk po príchode do Topoľčianok vždy pookrial. Miloval leto s jeho búrkami a horúčavou, ktorá zlatila polia na okolí a strapcom hrozna pridávala sladkosť medu. Z politika sa opäť stal človek väčšmi filozofujúci, ktorý sa rád zabudne v knižnici, či zatúla sa aj do najvzdialenejších kútov parku pešo alebo na koni.“[/quote]

M. Petrovičová

[nggallery id=357]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button