AktualityPoslanci

Koniec rozpočtového provizória, Mesto má schválený rozpočet

poradna

 

časť druhá

Medzi ďalšie schválené poslanecké návrhy v rámci Mestského rozpočtu, ktorý sa prerokovával na 22. zasadnutí MsZ, patrí „nájdenie“ dotácie vo výške 70 000 €, ktorá bola určená na podporu kultúrnych a športových organizácií… pôvodne!

Sedemdesiat tisíc EUR  našiel poslanec Milan Galaba.

Pán Galaba dal návrh na 5 % zníženie platov zamestnancov Mestského úradu (28 950 €), stiahol položku „Oslavy k 900. výročiu prvej písomnej zmienky o meste“, ktorá bola špeciálne začlenená do rozpočtu len pre tento rok (30 000 €) a ide natoľko o výnimočnú udalosť, že si Mesto považovalo za povinnosť pomôcť nášmu mestu k jeho zviditeľneniu a podpore kultúry nášho regiónu. Ďalej podal návrh na zníženie výdavkov externých právnych služieb (6 000 €) a zníženie odmien poslancov – 10 % (5 050 €). Externé právne služby využíva každé jedno mesto. Pretože je to potrebné, ničím výnimočné a pri toľkých problémoch samospráv nie je možné, aby sa externe právne služby nevyužívali. Zníženie odmien poslancov je šľachetný čin. No v súlade so siahnutím na platy zamestnancov neporovnateľný. Nikto, kto nezdieľa prácu zamestnancov Mestského úradu netuší, ako zodpovedne pracujú, koľko si kto zaslúži a treba povedať, že zásah na mzdy zamestnancov je zásahom do niekoľkých rodinných rozpočtov. Poslanecké odmeny nie sú hlavným zdrojom príjmov poslancov, pretože poslaneckú prácu si každý jeden vykonáva popri svojom zamestnaní alebo podnikaní.

„Rezerva“ v rozpočte bola pridelená len športovým organizáciám

Podaním poslaneckého návrhu Dušana Husára sa celá „zozbieraná“ a schválená suma – 70 000 € preklasifikovala na konkrétny účel a to, „Rekreačné a športové služby“, presnejšie na dotácie športových organizácií. Preto sa nesmú použiť pre iné kultúrne organizácie.

Tento krok však Mesto Zlaté Moravce nie je schopné splniť, pretože ako zaznelo počas zasadnutia Mestského zastupiteľstva a na čo upozorňovala hlavná ekonómka Mestského úradu, je protizákonný. Zákon 523 / 2004 Z.z. O rozpočtových pravidlách územnej samosprávy hovorí, že „Mesto nemôže poskytnúť dotáciu z rozpočtu mesta, pokiaľ nemá v rozpočte voľné zdroje“. To znamená, že prioritne si musí Mesto zafinancovať všetky svoje povinnosti (úvery, mzdy, záväzky vyplývajúce z obchodných zmlúv, musí byť zabezpečená prevádzka škôl, škôlok, poskytovania sociálnych služieb, budov v majetku Mesta, musí byť zabezpečená funkčnosť podnikov, ktoré musia poskytovať zo zákona základné služby svojím občanom atď.) Čiže nie je v poriadku takéto rozhodnutie a schválenie rozpočtu s takýmito poslaneckými návrhmi, keď všetci poslanci bez výnimky vedia, aká je napätá finančná a hospodárska situácia v našom meste.

A aj keď bol schválený rozpočet, ktorý musel byť následne upravený podľa schválených uznesení, nie je možné zvýšiť celkový dlh obce poskytnutím tejto dotácie. Bolo by to protizákonné.

-lr-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button