Aktualityi-POST

Prvá jarná túra

poradna

www.zlatemoravce.info

 Klub slovenských turistov Mestská organizácia Zlaté Moravce zorganizoval dňa 24. marca 2013 nenáročnú turistickú vychádzku na zrúcaniny hradu Hrušov. Prvá jarná túra viedla z Topoľčianok značkovaným chodníkom pastvinami žrebčína Košiar a Backová, Zámockým hájom s prebúdzajúcou sa jarnou prírodou Tribeča ešte so zvyškami snehovej pokrývky.

Obdivuhodná turistická atrakcia vynímajúca sa na kremencovej hôrke Skalka (488 m) je dielom mnohých storočí, ktorá patrí k málo hradom na Slovensku, na ktorom sa vystriedalo také množstvo panovníkov. Prvá zmienka o hrade pochádza z 13. storočia. K jeho staviteľom patril aj Matúš Čák Trenčiansky. Po jeho smrti roku 1321 sa pevnosť dostala do vlastníctva kráľa Karola Róberta. Kedysi plnila funkciu strážnej obchodnej cesty vedúcej Skýcoveckou dolinou z Tekova do kotliny horného Ponitria. V roku 1369 sa hrad dostal do rúk šľachty a majitelia hradu často využívali hradnú posádku na lúpežné prepadnutia a pustošenie majetku svätobeňadického kláštora. Predpokladá sa, že v 14. storočí  patrila k hradu aj strážna veža zvaná Živánska veža, ktorá neskôr plnila funkciu colnej stanice. Neskôr hrad a panstvo predali Pavlovi Holému z Radnej a Ambrózimu Šarkanovi, ktorí ho o dva roky prepustili hradnému bojnickému a trenčianskemu kapitánovi Vavrovi Hrušovskému zo Záblatia. V polovici 16. storočia bol kráľovským majetkom a donáciou prešiel do rúk Juraja a Tomáša z Topoľčian. Poslednými majiteľmi hradu boli Rákociovci, ktorí ho vlastnili až do jeho zničenia v roku 1708. Pod jeho hradbami v doline Hostianskeho potoka sa nachádzala obec Hrušovské Podhradie, ktorá zanikla po spustošení hradu. Zo vzácneho architektonického skvostu sa zachovali veže, bašty, vstup do horného hradu, mnohé okenné otvory a delové strieľne, ktoré sú v rekonštrukcii členov občianskeho združenia Leustach. Krásne zveľadený hrad patrí k dominantným miestam horného Požitavia s peknými výhľadmi na okolité hory, obec Skýcov a severné časti pohoria Tribeč a Pohronského Inovca.

Po prehliadke stredovekej historickej pamiatky sa turisti vydali do Topoľčianok prírodnými krásami kremencovej hôrky Skalka a z prvej jarnej túry pohorím Tribeč si domov priniesli množstvo pekných zážitkov.

 Anton Kaiser

[nggallery id=370]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button