Aktualityi-POST

Zimný hosť zo severu

poradna

 www.zlatemoravce.info

Pozorovať chochláča severského, pochádzajúceho zo Škandinávie a Sibíri, nebýva častou príležitosťou, pretože tento vzácny druh vtákov prilieta na Slovensko v zimných mesiacoch zvyčajne iba raz za niekoľko rokov. Podľa štatistických údajov Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko, zimný hosť zo severu tu bol naposledy v rokoch 2008/2009. Tohto roku opäť prilieta na Slovensko a pozorovanie početného kŕdľa vtákov v týchto dňoch v okrajových častiach Zlatých Moraviec prináša neobyčajný zážitok.

Chochláč severský (Bombycilla garrulus) hniezdi v ihličnatých a brezových lesoch. Do južných krajín Európy prilieta vo veľkých kŕdľoch pravdepodobne iba v období nedostatku potravy na svojom území. Tvarom tela sa podobá na škorca, ale jeho nápadným vonkajším znakom je veľký chochol a pestrá farebnosť samca. Ide o kombinácie farieb kakaovohnedá, čierna, na krídlach so žltými, červenými a bielymi kresbami a žlto zafarbeným chvostom. Samica a mláďatá chochláča severského sa vyznačujú menšou farebnosťou. Živí sa prevažne dužinatými plodmi ako šípky, plody jarabiny, trnky, pozostatkami jabĺk ale i hmyzom.

Chochláč severský je zákonom chránený a patrí k ohrozeným druhom vtákov. V našich zemepisných šírkach ho možno vidieť do konca marca a jeho výskyt na hornom Požitaví patrí k zaujímavostiam pri poznávaní ríše vtákov v našej okolitej prírode.

Anton Kaiser

[nggallery id=352]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button