AktualityKultúra

Beseda s usmievavou Andreou Boldišovou

poradna

www.zlatemoravce.info

Andrea Boldišová je rodená Nitranka. Chodila do ZŠ na Topoľovej ul. do triedy s rozšíreným vyučovaním nemeckého jazyka. Po maturite na Párovskom gymnáziu študovala na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Našla si tu prácu a odvtedy sa jej hlavné mesto stalo novým domovom.

Už ako 12-ročná napísala svoje prvé literárne diela – dve minidetektívky, doteraz ich má v šuplíku. Popri práci napísala 25 poviedok. Písanie poviedok ju neuspokojovalo, preto začala pracovať na knihe. Písaniu sa začala venovať naplno a výsledkom je jej letný románový debut Láska vo vetre, ktorý vyšiel v roku 2011.

Román Láska vo vetre je románom so ženskou tematikou. Okrem hlavnej hrdinky Marianny je rovnocennou ústrednou postavou Erik. Marianna a Erik sú kolegovia v práci. Okrem práce ich spája vzájomná náklonnosť, ktorá nemá budúcnosť, lebo Erik je ženatý. Ich láska dostáva šancu, keď Erikova manželka tragicky zahynie. Vzťah má však komplikovaný priebeh – dostáva trhliny kvôli odmietavému postoju Erikovho syna a napokon aj Erikovej zrady.

Ďalším románom, ktorý vyšiel tento rok, je román Okno do duše. Hlavná hrdinka príbehu, uznávaná a obľúbená lektorka Niki, dôsledne ukrýva pred okolím rodinnú tragédiu a trápi sa pre nenaplnenú lásku . Po dlhých rokoch samoty, práve vo chvíli, keď nachádza liek na ubolenú dušu v podobe manažéra Mira a jeho malej dcérky, vtrhne znovu do jej života dávna láska a osud ju postaví pred neľahkú úlohu.

Medzi spisovateľkine záľuby patria okrem literatúry aj cudzie jazyky, cestovanie, šport a fotografovanie. Cudzím jazykom sa venuje odmala, ovláda nemčinu, angličtinu a posledné roky sa venuje samoštúdiu taliančiny. Svoje jazykové znalosti si overuje počas zahraničných dovoleniek. S cestovaním súvisí tiež fotografovanie. Andrea rada športuje – pláva, korčuľuje a v poslednom čase vyznáva nordic walking – severskú chôdzu s palicami. Aj pri týchto aktivitách spoznáva osudy rozličných ľudí, z ktorých sa potom pokúša vytvoriť príťažlivý dynamický príbeh.

Vopred avizovaná beseda so súčasnou spisovateľkou Andreou Boldišovou, narodenou v znamení býka, sa konala popoludní v stredu 10. apríla v priestoroch Mestskej knižnice.

Autorka nás previedla genézou jej písania, pričom zakotvila pri písaní románov. Inšpiráciu a námety čerpá z bežného života tým, že zachytáva životné príbehy a dianie ľudí aj tých náhodných, ktorí sa pohybujú okolo nej.

Rozvíjanie deja a postáv zdieľa a konzultuje so svojou mamou. Aktuálne odovzdala vydavateľstvu v poradí tretí rukopis románu, v ktorom bude hlavnou témou choroba a štvrtý, ako sama povedala, už nosí v hlave.

Beseda prebiehala v príjemnej atmosfére, pričom autorka odpovedala na všetky zvedavé otázky zúčastnených, ktoré boli nasmerované na písanie, obsah už vydaných románov a aj tých pripravovaných, tiež na to, čo všetko sa ukrýva za tým, než sa kniha vydá v jej konečnej forme a podobe.

Čas letel naozaj rýchlo a keď sa beseda priblížila ku koncu, vedúca Mestskej knižnice Anna Šútorová za všetkých prítomných spisovateľke poďakovala za jej návštevu a odovzdala jej kyticu. Na záver si každý, kto mal záujem, mohol autorkine knihy na mieste zakúpiť a dať si ich podpísať aj s venovaním. My sa už teraz tešíme na ďalší súčasný román.

Informácie poskytla Anna Šútorová

M. Petrovičová

[nggallery id=379]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button