Aktuality

Oficiálne stanovisko Mesta Zlaté Moravce k “výpovedi” riaditeľa Mestského podniku

poradna

Vzhľadom na konanie primátora mesta Zlaté Moravce vo veci problémov v Mestskom podniku Záhradnícke služby, rôzne fámy a zavádzajúce informácie, Mesto v zastúpení Ing. Petrom Lednárom, CSc. podáva verejné vyhlásenie o skutočnosti aká je.

Pánovi Tomajkovi nebola ponúknutá výpoveď, pretože nie je v kompetenciách primátora odvolať riaditeľa mestského podniku. To môže riešiť len Mestské zastupiteľstvo, nakoľko bol Marián Tomajko do tejto funkcie zvolený ním.

Riaditeľovi Tomajkovi bola zo strany primátora vytknutá kritická situácia v Mestskom podniku Záhradnícke služby, pričom mu bolo dané na zváženie, či naďalej zotrvá vo svojej funkcii, nakoľko ju evidentne prestáva zvládať. Tiež bol oboznámený s tým, že Mesto podá v tejto veci trestné oznámenie, nakoľko je vo verejnom záujme, aby sa prešetrilo hospodárenie Záhradníckych služieb s majetkom mesta. Toto trestné oznámenie bolo podané 22. marca 2013. Mesto má za to, že došlo k tak závažným chybám v hospodárení príspevkovej organizácie Záhradnícke služby, že mohla byť naplnená skutková podstata niektorého trestného činu (najmä daňových trestných činov a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku). Kumulované záväzky mestského podniku Záhradnícke služby sú k februáru 2013 približne v sume 315.971,70 €, z toho 275.346,33 € po splatnosti.

Dlžné poistné a neodvedená daň predstavujú celkovo sumu 84.913,81 €.

Mestský podnik si neplní záväzky voči svojim zamestnancom riadne a načas, opakovane čelí hrozbám exekúcie a dlhodobo neplní funkcie, na ktoré dostáva príspevok (uvedené záväzky presahujú 100% ročného príspevku od Mesta). Napriek tomu, že tieto porušenia nadobudli takú intenzitu, že Mesto muselo podať trestné oznámenie, pán Tomajko plánuje vo svojej funkcii aj naďalej zotrvať a je toho názoru, že jeho 20 ročné pôsobenie ako riaditeľa mestského podniku nespôsobilo tento stav. Mesto na najbližšom zastupiteľstve plánuje navrhnúť jeho odvolanie z funkcie a urýchlenú reštrukturalizáciu tohto mestského podniku skôr, ako dôjde k vzniku ďalších dlhov, prípadne exekúcií.

-red-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button