AktualityKoncerty

Skvelý koncert skvelej americkej speváčky Jody Winchester

poradna


Nedeľa 24.3.2013 bola pre mnohých z nás špeciálna. Z miest ako Nitra, Bratislava, Nové Zámky, Šala, Nové Mesto nad Váhom sa niekoľko stovák nadšencov stretlo v zlatomoraveckom kulturáku, aby spolu zažili jeden neobyčajný deň. Ono je to vlastne neobyčajné vždy, keď sa spolu stretnú ľudia, ktorí majú srdce otvorené voči Bohu a ku sebe navzájom. Žijeme v kultúre, ktorá svoje tempo nevie zastaviť. Vidíme denne okolo seba tváre, ktoré sú pre nás Božím darom – rodina, priatelia, susedia, rovesníci, kolegovia – a berieme ich sa šedú samozrejmosť. Ignorujeme aj ten najväčší dar, ktorý v príbehu Veľkej Noci pozná hádam každé slovenské dieťa – Boží dar v Ježišovi, ktorý každému človeku ponúkol nový začiatok, odpustenie, slobodu od závislostí a vnútornú premenu. Preto je špeciálne, keď sa spolu stretnú ľudia, ktorí tieto dary spoznali! Na takom mieste je úžasná sloboda a prijatie. Nemusia sa skrývať za masku, nemusia hrať divadlo, lebo pred Bohom sa dá byť sám sebou. Historickou sálou kultúrneho strediska sa rozliehali dynamické piesne, ktoré strhli publikum ku chvále toho, ktorý na Kvetnú nedeľu počul: “Hosana! Nech je požehnaný ten, ktorý prichádza v mene Pánovom!” Hlavným spíkrom podujatia bol senior pastor Apoštolskej cirkvi z Košíc, Ján Liba. Kázal relevantné posolstvo o komunikácii, o tom, ako sa ľudia nerozprávajú, nepočúvajú, pričom od Boha dostali vzácny dar – jazyk. Slovami môžeme zraňovať, ale aj uzdravovať, ubližovať aj povzbudzovať. Popoludní bol na programe koncert americkej černošskej folkovej speváčky z Liptovského Mikuláša Jody Winchester. Jody nechala svojim otvoreným srdcom a krásnym altovým hlasom stopu na každom zúčastnenom. Na záver dovoľte pozvanie: Neostaň sám. Neži uzavretý vo svojej ulite. Otvor sa Bohu a otvor sa ľuďom ktorí ťa potrebujú. Život je príliš krátky nato, aby si ho prežil sám, keď Boh ťa miluje!

Miroslav Tóth

leadpastor kresťanského centra

[hr]

Exkluzívne interview pre redakciu Tekovských novín:

 

Ahoj Jody, v prvom rade, ešte raz ďakujeme za umelecký aj emocionálny zážitok, ktorý si nám so svojou kapelou priniesla do Zlatých Moraviec. Jody, na prvý pohľad je jasné, že tvoje korene nie sú na Slovensku. Odkiaľ pochádzaš?

Som z USA. Narodila a vyrastala som na západnom pobreží v Portlande, Oregon.

Viacero ľudí bolo prekvapených, keď si začala hovoriť po slovensky… ako je to možné?

Nemyslím si, že viem dobre po slovensky, lebo robím veľa chýb a je dokonca ťažšie hovoriť slovensky pred veľa ľuďmi. Keď som prišla na Slovensko, do Liptovského Mikuláša, tak som vedela povedať iba „Ahoj“, „Dobrý deň“, „Prosím“ a „Ďakujem“. To bolo všetko. Ja som plánovala zostať na Slovensku len jeden rok a nemala som vonkoncom záujem sa učiť po slovensky. Nie že by mi to bolo jedno… nebolo. Ale ja som si myslela, že nie som schopná sa učiť jazyky. Po 6 mesiacoch života na Slovensku mi moji priatelia naznačili, že ak tu chcem ostať dlhšie, mala by som sa naučiť slovensky…

Ostať dlhšie? Nad tým som ani nerozmýšľala, až kým mi na jednej konferencii v Liberci nepovedal hosťujúci rečník, pastor Jim Brown, že má pre mňa odkaz od Boha, ktorý vraví, že som na správnom mieste  v správnom čase a že budem na Slovensku dlhšie ako som plánovala! Bola som z toho taká nadšená, že som sa okamžite začala učiť po slovensky. Začala som slovíčkami (naučila som sa 400 za 2 týždne), potom som sa 3 roky súkromne učila ten „váš“, veľmi zložitý jazyk. Išlo to pomerne ľahko, keďže som bola v prostredí, ktoré ma nútilo používať slovenčinu. A som rada že som sa ju naučila, pretože teraz rozumiem Slovákom a ich kultúre, zvykom a tradíciám. Som schopná postarať sa sama o seba a taktiež lepšie pomôcť mojim študentom angličtiny.

Takže, dá sa povedať, že si z Liptova? Ako sa ti páči na Slovensku?

Som Liptovčanka! Život na Slovensku nie je niekedy ľahký, ale páči sa mi tu, hlavne medzi Liptovčanmi. :))))

Snom mnohých Slovákov je žiť v Amerike. Ty si sa presťahovala na Slovensko. Chýba ti Amerika? Čo najviac?

Áno, samozrejme mi chýba domovina a moja rodina a priatelia. Najviac mi chýba moja mamina. Je to staršia žena a potrebuje niekoho, kto sa o ňu stará. Žije v penzióne, kde má starostlivosť 24/7. Môj brat Peter a jej najlepší priatelia ju navštevujú a starajú sa o ňu. 

Ja môžem byť tu na Slovensku, lebo Boh mi sľúbil, že bude dohliadať na moju rodina tak, aby som mu mohla slúžiť tu v SR.

Ako často sa vraciaš?

Snažím sa ísť domov každé 2 roky. Išla by som aj častejšie, ale nemôžem si to dovoliť. Je to príliš drahé.

Čo ťa motivovalo k tomu, aby si prišla koncertovať do Zlatých Moraviec?

Na Slovensko som prišla hlavne koncertovať. Mám dar od Boha že viem spievať, skladať piesne a hrať na hudobné nástroje. Hudba je pre mňa spôsob, akým môžem komunikovať s ľuďmi, dôležitosť viery v Ježiša Krista a poznania ho osobne. Takže, keď ma moji priatelia, Michal Klučiar a jeho manželka Ľubi pozvali koncertovať do Zlatých Moraviec, neváhala som a povedala „áno“. Bola som už v Zlatých Moravciach spievať v roku 2010 a bola to úžasná skúsenosť.

Ako sa ti u nás páčilo, hralo a spievalo?

Aj keď nehovorím dobre slovensky, cítila som sa všetkými veľmi prijatá a som veľmi rada, že sa vám koncert páčil. Cítila som sa v Zlatých Moravciach ako doma.

Vo svojich piesňach spievaš o Bohu a Božej láske. Ľudia u nás si tieto veci väčšinou automaticky spájajú s kostolom, mimo neho však len málokedy. Chodíš do kostola?

Ja do kostola nechodím, lebo tam nie je život. Keď som požiadala Ježiša, aby prišiel do môjho života, do môjho srdca, tak vtedy som začala osobný vzťah so Živým Bohom. A tento Živý Boh, Ježiš Kristus ma viedol na miesto, kde sa jeho ľudia stretávajú a chvália ho v duchu a v pravde. Chodím do cirkvi, ktorá je živá a plná života v moci Ducha Svätého, kde Boh pôsobí prostredníctvom Ducha Svätého, a nie prostredníctvom ľudí.

Možno v kostoloch, katolíckych, či evanjelických sú milí ľudia a sú tam pekné obrady, ale robí sa tam veľa vecí, ktoré nie sú v súlade s Bibliou. A ja chcem byť s ľuďmi, ktorí žijú svoje životy naplno pre Boha a poslúchajú ho. Ja tiež potrebujem Božiu moc, aby som zvládala tento občas ťažký život.

A čo teda? O Bohu spievaš len na koncertoch?

Spievam o Bohu a pre Boha. On je mojou vášňou a stredobodom môjho života. Urobil pre mňa úžasnú vec tým, že ma zachránil z temnoty tohto sveta. Som za to veľmi vďačná. Kvôli nášmu hriechu sme všetci na ceste do pekla a večného zatratenia potom, ako zomrieme. Ale Boh nám dal svojho jediného a vzácneho syna, Ježiša Krista aby zomrel za každého z nás. V jednej piesni spievam: „On (Ježiš) prišiel, aby nám priniesol život a lásku. Prišiel, aby nám priniesol nádej a ak mu otvoríme svoje srdcia a necháme živé vody (živé vody je ilustrácia moci Ducha Svätého) prúdiť, tak nezomrieme“. Boh nám dal úžasný sľub, ale je to na každom z nás ako sa rozhodneme, či ho budeme nasledovať. On nás nebude nútiť aby sme si ho vybrali.

Veľa ľudí si myslí, že keď zomrú, tak pôjdu do neba, lebo sú dobrí. Alebo, že sa aspoň dostanú do očistca. Očistec nie je z Biblie a ani neexistuje. Aj dobrí ľudia sú hriešnici, lebo sme sa tak všetci narodili. Takže to celé nie je o mojich dobrých skutkoch, je to o ľudskej povahe a a o tom, že sme všetci na jednej lodi. To je dôvod, prečo Ježiš visel na kríži za nás. Až by som sa mala dostať do neba na základe toho, že som dobrá, tak vtedy by Kristova smrť na kríži bola bez významu a zbytočná.

Myslíš, že k nám do Moraviec ešte prídeš?

Som si absolútne istá, že ešte do Moraviec prídem. A už sa neviem dočkať.:))))

Chcela by som sa poďakovať primátorovi Zlatých Moraviec, za to, aký bol milý a dal mi tú nádhernú kyticu a za jeho milé a povzbudivé slová. Modlím sa, aby ho naplnila Božia láska a moc, aj celú jeho rodinu. Tiež prosím Boha, aby mu dal múdrosť ako viesť a spravovať Zlaté Moravce.

Skvelé… ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa úspechov v ďalšej tvorbe. 

Ja takisto želám všetkým úspech a lásku a pokoj Ježiša Krista.

Michal Kľučiar

[nggallery id=377]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button