AktualityŠport

Prípravy Majstrovstiev Európy vo futbale v Zlatých Moravciach

poradna

Na 22. zasadnutí Mestského zastupiteľstva konanom dňa 28. februára 2013 v divadelnej sále Mestského strediska kultúltúry a športu primátor Peter Lednár privítal zástupcov Slovenského futbalového zväzu Ladislava Gádošiho, člena výkonného výboru SFZ a zároveň predsedu Západoslovenského futbalového zväzu a Jozefa Klimenta, generálneho sekretára SFZ, ktorým odovzdal slovo na odprezentovanie Majstrovstiev Európy hráčov do 17 rokov.

Jozef Kliment informoval o blížiacich sa Majstrovstvách, ktoré sa uskutočnia na Slovensku od 5. do 17. mája tohto roku a že si zaslúžia svoju pozornosť, nakoľko predchádzajúce Majstrovstvá Európy 21-ročných sa u nás konali naposledy v roku 2000, čím je toto podujatie po 13. rokoch takéhoto celoeurópskeho charakteru na Slovensku o to výnimočnejšie. Uviedol, že pre Slovenský futbalový zväz je toto podujatie prioritou tohto roka a že im organizácia venuje veľkú pozornosť, nakoľko sa naši mladí chlapci majú šancu dostať na budúcoročné Majstrovstvá sveta.

Cieľom Slovenského futbalového zväzu je cez tieto ME predstaviť nielen slovenskému divákovi generáciu budúcich špičkových hráčov, vybudovať novú generáciu slovenských futbalových fanúšikov, prezentovať Slovensko, budovať lepší image slovenského futbalu cez UEFA podujatie, ktorého sa zúčastní 8 kvalifikovaných tímov z Európy. Práve preto je to veľmi veľká šanca ako spropagovať slovenský futbal aj za hranicami našej krajiny.

Generálny sekretár ďalej uviedol, že miesto konania ME U-17 Slovensko 2013 bude v Žiline – MŠK Žilina, v Dubnici nad Váhom – MFK Dubnica, v Nitre – FC Nitra a v Zlatých Moravciach – FC ViOn. Stretnutie v rámci samosprávneho kraja Žilina sa už iniciovalo a následne je ich snahou nadviazať spoluprácu aj v Nitrianskom samosprávnom kraji, čiže aj v Zlatých Moravciach. Z uvedeného dôvodu je potrebné zabezpečiť čo najlepšiu propagáciu tohto podujatia v spolupráci s Mestom Zlaté Moravce a VÚC, aby ME U-17 Slovensko 2013 bolo organizované na čo najvyššej úrovni.

Čo môže naše mesto získať zo spolupráce a podpory na tomto podujatí?

– prezentovať svoj správny a pozitívny prístup k podpore športu

– zjednotenie regiónu a mesta na podporu „nášho tímu“ – fandíme SVK alebo adoptovanému tímu

– využitie Európskeho podujatia na vlastnú prezentáciu

– využitie Európskeho podujatia na spojenie s lokálnymi subjektami – kultúrna propagácia, prezentácia knižníc, kult. organizácií a združení, prezentácia komerčných subjektov atď.

– propagácia „regiónu a mesta“ v SR aj mimo neho – priame prenosy na Eurosport

– rozšírenie povedomia o prospešnosti športu – sociálny fenomén

– pritiahnutie mládeže k športu cez konkrétne vzory v podobnom veku

– propagácia športu ako voľno-časovej aktivity nielen pre mládež – aj keď nešportujem

profesionálne, tak fandím, hýbem sa

Jozef Kliment upresnil dôvod začlenenia mesta Zlaté Moravce do projektu s upozornením, že rozhodnutie kde sa odohrajú zápasy nebolo náhodné, ale vďaka dlhodobej podpore tohto športu primátorom, Mestským zastupiteľstvom ako aj širokou verejnosťou a že futbal u nás je mládeži ponúknutý na vysokej úrovni, vďaka ktorej tu vyrastajú budúci špičkoví hráči. Preto sa Slovenský futbalový zväz bude určite snažiť v tomto meste podporovať futbal aj naďalej. Poďakoval a uviedol, že dúfa v spoluprácu s Mestom pri organizácii ME U-17 Slovensko 2013.

Na margo vystúpenia vzácnych hostí sa 4. apríla 2013 primátor Peter Lednár stretol s hlavnými predstaviteľmi SFZ a zástupcami samospráv (MsÚ Nitra, NSK), aby sa spolu dohodli na vzájomnej spolupráci, podpore a prípravách tohtoročného futbalového šampionátu.

Ľ. Rosinská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button