Aktuality

Nie je ľahké v súčasnej situácii vytvoriť „spravodlivý“ rozpočet mesta, aby boli všetci spokojní

poradna

 

Vzhľadom k rozdeľovaniu finančných príspevkov organizáciám ako aj neustálych úpravách mestského rozpočtu, v ktorom je jednoznačne „kameňom úrazu“ predovšetkým dotácia Mesta pre Požitavskú futbalovú akadémiu, zhrnieme zopár skutočností, ktoré sú v tomto smere neprehliadnuteľné.

Najskôr je potrebné uviesť na pravú mieru postoj primátora k danej veci. V primátorovom záujme a snahou vždy bolo a vždy bude aj naďalej podporovať všetky kultúrne a športové organizácie, no vzhľadom k tomu, že je v Meste veľmi zlá hospodárska aj finančná situácia a v súlade so zákonmi, ktoré presne stanovujú podmienky, za ktorých je prípustné prideľovať príspevky iným organizáciám, nebolo možné zaradiť samotným Mestom túto podporu do programového rozpočtu Mesta. Ďalej je dôležité podotknúť, že Požitavská futbalová akadémia aj v minulom roku dostala schválený príspevok v plnej výške (90 000 €), čo znamená, že nebola nikdy o nič ukrátená, hoci financie chýbajú na základný chod všetkých podnikov, Mestského úradu, ako aj na výkon zákonne poskytovaných služieb občanom dlhodobo a natoľko, že zúfalá situácia môže viesť až k samotnej likvidácii podnikov a havarijných stavov budov a prevádzok bez poskytnutia „prvej pomoci“.

Primátor mesta počas 22. zasadnutia Mestského zastupiteľstva uviedol, že je rovnako aj jeho snahou, ako aj všetkých, podporovať futbal v Zlatých Moravciach, ale zároveň by rád, hlavne na základe reakcií občanov, s ktorými sa denne stretáva, rozpráva a ktorí vnímajú túto podporu Mesta vzhľadom k iným kultúrnym a športovým organizáciám, ako veľmi nespravodlivú a ktorí sa ho pýtajú na kontrolu financií, ktoré idú z mesta súkromnej akadémii, poskytol informácie o doterajších dotáciách futbalu.

Podľa všetkých platných zmlúv k poskytovaným príspevkom, ktoré Mesto Zlaté Moravce vlastní, boli od roku 2003 do roku 2012 Futbalovému klubu ViOn a Požitavskej futbalovej akadémii FC ViOn poskytnuté finančné prostriedky v celkovej výške 244 495 €, čo je v slovenských korunách cca 7 miliónov 366 tisíc, k čomu by sa mali pripočítať aj ročné náklady na prevádzku, vodu, kosenie a iné… Mesto tieto subjekty dotuje aj nepriamo a to tak, že užívajú mestské športoviská, ihriská a telocvične za symbolické 1 euro mesačne (rozhodlo o tom Mestské zastupiteľstvo v roku 2011) a celkový rozdiel medzi komerčným a nimi plateným nájomným je asi 10 000 € ročne, – informoval na zasadnutí primátor.

Podľa hlavnej ekonómky Ivety Szobiovej boli dotácie do roku 2012 poskytnuté na základe uznesenia MsZ a platnej zmluvy medzi poskytovateľom a prijímateľom dotácie (FC Vion a Požitavská futbalová akadémia FC ViOn) vo všetkých uvedených rokoch, hoci Mesto môže poskytnúť dotáciu len v prípade, ak má povolené, voľné finančné zdroje na poskytnutie týchto dotácií v súlade so zákonom, za podmienok uhradených všetkých záväzkov vyplývajúcich z platných uzavretých zmlúv, prevzatých úverov a pokiaľ má zabezpečené základné samosprávne funkcie mesta.

Primátor je toho názoru, že by sa Mesto malo starať aj o ostatné športové a kultúrne odvetvia, ktoré rovnako vynikajú v samotnom reprezentovaní Mesta svojimi špičkovými výkonmi a že by sa vzhľadom k futbalu nemali podceňovať a na jeho úkor ukracovať.

Požiadavka Občianskych združení, ktoré požiadali o dotáciu v roku 2013 je na šport vo výške 113 945€ a celková požiadavka na podporu športu a kultúry je vo výške 129 173€.

„Je mojou povinnosťou poskytnúť verejnosti informácie, na ktoré sa ma každý deň niekto pýta. Budem rád, ak sa podarí čo najviac pomôcť zlatomoraveckému futbalu aj v tomto roku, veď som podpredsedom Požitavskej futbalovej akadémie, ale z pozície primátora všetkých občanov, musím pomáhať v rámci svojich možností všetkým a postupovať podľa zákona. Nie je ľahké vyhovieť všetkým stranám, aby bol každý spokojný,“ – vyjadril sa na margo zasadnutia ohľadne rozdelenia dotácií primátor Peter Lednár a dodáva, „Komunikujem so Slovenským futbalovým zväzom ohľadne spolupráce Mesta s tohtoročnými Majstrovstvami Európy vo futbale hráčov do 17 rokov, futbalu chcem byť určite nápomocný.“

Ľ. Rosinská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button