Aktuality

Štatistické zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach domácností aj v Nitriaskom kraji

poradna

Po vstupe do Európskej únie sa Slovenská republika prostredníctvom Štatistického úradu SR zapojila do realizácie Zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácností (EU SILC) ako projektu európskych štatistických zisťovaní. Cieľom tohto zisťovania je vytvoriť spoločný rámec na systematickú tvorbu štatistík krajín Európskej únie o príjmoch a životných podmienkach domácností. Táto štatistika bude významným zdrojom údajov a informácií pre medzinárodné porovnávanie Slovenska v rámci Európskej únie. Zisťovanie EU SILC (Statistic on Income and Living Conditions) sa uskutočňuje v období od 1. apríla do 31. mája 2013 aj v 44 obciach Nitrianskeho kraja (okrem iných aj Zlaté Moravce, Choča, Topoľčianky).

Údaje v náhodne vybraných 754 domácnostiach Nitrianskeho kraja bude zisťovať 43 odborne vyškolených opytovateľov – externých spolupracovníkov ŠÚ SR, ktorí priamo v domácnostiach vyplnia požadované údaje a zapíšu ich do príslušného dotazníka. Pred vstupom do domácností je opytovateľ povinný preukázať sa poverením vydaným ŠÚ SR a občianskym preukazom. Poverení opytovatelia odovzdajú vybranej domácnosti písomnú informáciu o tom, že bola náhodným výberom vybraná do zisťovania a vysvetlia účel zisťovania. V informácii je uvedený telefonický kontakt na gestora zisťovania za Nitriansky kraj, ktorého je možné v prípade potreby kontaktovať a overiť si identitu opytovateľa.

Opytovatelia vykonávajúci zisťovanie sú povinní zachovávať mlčanlivosť o dôverných údajoch, s ktorými sa oboznámia. Povinnosť mlčanlivosti trvá aj po skončení príslušných prác.

Ochrana dôverných údajov pri zisťovaní a spracovaní výsledkov je upravená zákonom č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike v znení neskorších predpisov. Za ochranu dôverných údajov zodpovedá Štatistický úrad SR.

Vážení občania, obraciame sa na Vás so žiadosťou o spoluprácu pri realizácii uvedeného zisťovania. Za vašu ochotu, ústretovosť i porozumenie Vám ďakujeme.

Štatistický úrad Slovenskej republiky

Ing. Renáta Dušová, riaditeľka pracoviska ŠÚ SR v Nitre

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button