AktualityŠkoly

Sté výročie Gymnázia Janka Kráľa

poradna

 www.zlatemoravce.info

Gymnázium Janka Kráľa v Zlatých Moravciach oslavuje v týchto dňoch sté výročie svojej existencie. Túto výnimočnú udalosť si vedenie školy, jej zamestnanci a vzácni pozvaní hostia pripomenuli na slávnostnej akadémii 26. apríla 2013 v priestoroch jubilujúcej alma mater.

Pozvanie prijal aj štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Štefan Chudoba. Nešetril slovami chvály. Vo svojom príhovore okrem iného povedal, že vzdelanie je cennejšie ako peniaze, lebo tie sú iba papierovou ceninou. Skutočnou hodnotou pre človeka a spoločnosť sú podľa neho práve vedomosti, lebo o ne sa môžeme kedykoľvek oprieť a využiť ich v širokých oblastiach nášho života.

Prítomných pozdravil aj predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Povedal, že ako zlatomoraveckého rodáka a priameho absolventa tohto gymnázia ho k nemu zákonite viažu aj osobné spomienky. Vyzdvihol nedoceniteľnú prácu celého pedagogického zboru školy, ktorému je zaviazaný za všetko dobré, čo ho v rokoch mladosti naučili. „Za všetko vám vyslovujem jedno veľké ďakujem,“ povedal okrem iného. Pracovníkom školy zaželal ďalšie úspechy a pri tejto príležitosti riaditeľovi školy RNDr. Mariánovi Bátorovi odovzdal najvyššie ocenenie – Plaketu predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja a Ďakovný list, ako uznanie za vzdelanostný a kultúrny rozvoj celého regiónu.

V rámci kultúrneho programu sa predstavili aj žiaci a bývalí absolventi školy, členovia speváckeho súboru Schola cantorum a tiež trojica sólistov Slovenskej filharmónie a Opery SND František Laktiš, Daniel Hlásny a Ondrej Šaling.

Spomienkou na sté výročie založenie školy natrvalo zostane Pamätná tabuľa Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach, ktorú vo vestibule budovy slávnostne odhalili štátny tajomník Štefan Chudoba, predseda kraja Milan Belica a riaditeľ školy Marián Bátora, ktorý pri tejto príležitosti povedal, aby sa tabuľa stala zrkadlom tejto slávnostnej chvíle, odleskom okamihu a večnosti. Nech všetkým nasledujúcim generáciám pripomína, že na okraji mesta Zlaté Moravce je jedna škola, kde sa história snúbi so súčasnosťou a budúcnosťou.“

Význam jubilujúcej školy vyzdvihol aj primátor Zlatých Moraviec Ing. Peter Lednár, CSc. „Sté výročie otvorenia Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach je pre všetkých obyvateľov nášho mesta obrovskou príležitosťou zaspomínať si na roky mladosti. Pri tejto príležitosti mi behali zimomriavky po chrbte, a myslím si, že podobné pocity zdieľali aj všetci roduverní zlatomoravčania, ktorí sú absolventmi nášho gymnázia. Táto inštitúcia je pre naše mesto jedným obrovským pojmom, a nachádza sa v povedomí ľudí doslova na celom svete. Lebo kdekoľvek som sa stretol s niekým zo Slovenska, a spomenul som mu Zlaté Moravce, v tej chvíli v každom zarezonovala otázka nášho gymnázia. Každý o ňom hovorí s obrovskou úctou, lebo za tie roky práve tu vyrástli viaceré významné osobnosti, z ktorých mnohé tvorili aj dejiny Slovenska. A tie, ako všetci veľmi dobre vieme, za posledných sto rokov boli naozaj turbulentné. Do ďalších rokov želám gymnáziu veľa skvelých pedagógov, lebo táto škola má obrovského ducha, o čom nás v rámci svojho kultúrneho programu predstavili všetci vystupujúci, z ktorých viacerí nielen Zlatým Moravciam, ale celému Slovensku, robia dobré meno po celom svete,“ zhodnotil vážnosť stého výročia Gymnázia Janka Kráľa primátor mesta Peter Lednár.

Školu v súčasnosti navštevuje 362 žiakov. Výchovno-vzdelávací proces zabezpečuje 29 kvalifikovaných pedagógov a 14 nepedagogických zamestnancov.

-s-

[nggallery id=388]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button