AktualityŠkoly

Apríl – mesiac bezpečnosti a ochrany zdravia na základných školách pod záštitou Mesta Zlaté Moravce

poradna

Málokto vie, že 28. apríl je každoročne Svetovým dňom bezpečnosti a ochrany zdravia. Pre väčšinu z nás je samozrejmé, že sa máme správať či už na pracovisku alebo v živote tak, aby sme predišli vzniku úrazu. Ale je to samozrejmé aj pre naše deti? Učí ich to niekto? Nočnou morou väčšiny pedagogických pracovníkov sú úrazy detí. Veď každoročne na následky úrazov na Slovensku zomrie v priemere 120 detí. Aj keď im nedokážeme na 100% zabrániť, môžeme ich vo veľkej miere eliminovať prevenciou.

Medzi najčastejšie miesta úrazov detí a mládeže patrí domáce prostredie (36%), športoviská (23%), cesta (21%) a škola, resp. predškolské zariadenia (17%) a preto v rámci primárnej prevencie je dôležitá hlavne ochrana detí pred úrazom elektrickým prúdom, horúcimi predmetmi a tekutinami a pred ostrými a nebezpečnými nástrojmi v domácnostiach.

Z tohto dôvodu som v spolupráci s primátorom mesta Zlaté Moravce, Ing. Petrom Lednárom, CSc., a s výchovnými poradcami základných škôl na Ul. Pribinova a Ul. Robotnícka zorganizovala zábavno – vzdelávaciu aktivitu pre žiakov deviatych ročníkov pod názvom “Úrazy detí a prevencia pred nimi” s konkrétnym zameraním na ochranu pred účinkami elektrickým prúdom.

Dňa 25.4.2013 sa zaplnila nedočkavými “deviatakmi” trieda na základnej škole na Ul. Pribinova. Počas prezentácie som žiakov oboznámila s nebezpečenstvom úrazu detí zásahom elektrickým prúdom, s dôsledkom úrazov a s možnosťami ochrany detí pred úrazom elektrickým prúdom. Po vzájomnej diskusii žiaci pracovali v skupinách. Ich úlohou bolo nakresliť zákazovú značku, ktorá by vystihovala, čo je zakázané robiť, aby neutrpeli úraz el. prúdom.

Ich nadšením a tvorivosťou bola prekvapená aj výchovná poradkyňa, Mgr. Sylvia Halgašová, ktorá ich po celý čas povzbudzovala a obdivovala úžasné nápady svojich žiakov.

Dňa 30.4.2013 sme túto aktivitu zopakovali na základnej škole na Ul. Robotnícka a zároveň sme z 21 nakreslených značiek udelili jednu cenu za najlepšiu značku a jednu cenu za netradičný nápad pre každú školu. Pán primátor Mesta Zlaté Moravce, Ing. Peter Lednár, CSc., vybral najlepšie diela a odovzdal ceny 4 skupinám žiakov, ktorí sa oceneniu veľmi potešili:

ZŠ, Ul. Pribinova: 

1. cena – “Zákaz používať fén vo vani”, autori: E. Mikušová, K. Kuťková, V. Ondrišová

2. cena za nápad – “Zákaz dotýkať sa elektrických vodičov pod napätím”, autori s vymyslenými umeleckými menami: Marťanko Holkovič (M. Holý), Jano Škulič (J. Škulová), Samsonko Vladkovič (S. Valkovič), Hano Ňurkovič (H. Ňjurcíková)

ZŠ, Ul. Robotnícka:

1. cena – “Zákaz stáť pod stromom v búrke”, autori: D. Králik, D. Bokrošová, K. Magušinová, J. Sudakov

2. cena za nápad – “Zákaz dotýkať sa otvorených stĺpov verejného osvetlenia”, autori: E. Fašanková, M. Ivan, R. Hudecová

Ďakujem všetkým zúčastneným žiakom za ich kreativitu a ich úžasným učiteľom za ústretovosť a dovoľujem si pripomenúť nám všetkým pravdivosť slov pána primátora: “Prevencia úrazov je účinná a preto sa jej musíme venovať všetci a v plnej miere veľmi zodpovedne. Zdravie a život našich detí je aj v našich rukách. Stačí trošku ľahostajnosti a tá môže dieťa poznačiť na celý život.”

Ing. Vaškovičová Ivana, bezpečnostný technik Mesta Zlaté Moravce

[nggallery id=389]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button