Aktuality

Sociálna poisťovňa vykonáva kontroly

poradna

 Milí priatelia,

dozvedeli sme sa, že Sociálna poisťovňa vykonáva kontroly na obciach a v súvislosti s tým, sme dostali niekoľko rovnakých otázok. Poprosili sme preto o stanovisko p. Janu Polákovú z nitrianskej pobočky SP, ktoré Vám posielame:

uvedený problém sa týka zamestnávateľov, ktorým bolo vrátené poistné zaplatené bez právneho dôvodu buď na základe výsledkov kontroly alebo zamestnávateľ požiadal o vrátenie poistného v prípade spätne priznaného napr. starobného dôchodku, alebo predčasného starobného dôchodku.

Vrátené poistné na sociálne poistenie a zdravotné poistenie zaplatené bez právneho dôvodu nie je vymeriavacím základom pre účely sociálneho a zdravotného poistenia. 

Pre účely sociálneho poistenia vymeriavací základ zamestnanca, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť vyplývajúcu z právneho vzťahu, ktorý mu zakladá právo na príjem zo závislej činnosti je príjem podľa § 5 ods. 1 písm. a) – h), ods. 2 a 3 zákona č. 595/2003 Z.z. o zákona o dani z príjmov. 

Pre účely zdravotného poistenia je vymeriavací základ príjem podľa § 5 ods. 1 písm. a) – h), j) a k), ods. 2 a 3 zákona č. 595/2003 Z.z. o zákona o dani z príjmov. 

Vrátené poistné zo zaplateného poistného na verejné zdravotné poistenie, sociálne poistenie a sociálne zabezpečenie, o ktoré si daňovník znížil v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach príjmy zo závislej činnosti je príjem zo závislej činnosti uvedený v § 5 ods. 1 písm.) i zákona č. 595/2003 Z.z. zákona o dani z príjmov. 

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button