Aktuality

Memorandum SPU Nitra o spolupráci so Zlatými Moravcami

poradna

www.zlatemoravce.info

Na pôde rektorátu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre podpísali 29. apríla 2013 zmluvu o participácii študentov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a inovatívnych aktivitách smerujúcich k rozvoju mesta Zlaté Moravce.

Garantmi podpisu zmluvy boli rektor SPU, Dr.h.c. prof. Ing. Peter Bielik, PhD., a primátor Zlatých Moraviec Dipl.

Ing. Peter Lednár, CSc. Pri jej podpise sa ako zaväzujúci partneri zúčastnili aj Mgr. Mário Lénárt, prednosta MsÚ v Zlatých Moravciach, prof. RNDr. Zdenka Gálová, CSc., prorektorka SPU pre vzdelávaciu činnosť a ECTS, Ing. Klaudia Halászová, PhD., dekanka FZKI a Ing. Juraj Kuba, PhD., riaditeľ Botanickej záhrady SPU v Nitre.

Hlavnými partnermi mesta Zlaté Moravce pri tomto projekte budú Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva a Botanická záhrada.

„Spolupráca bude zameraná najmä na oblasti revitalizácie zelene mestských parkov a centrálnej mestskej zóny v Zlatých Moravciach, propagáciu cestovného ruchu a kultúry, sociálnu oblasť a zdravotníctvo, ekonomiku, školstvo a šport, dopravu a komunikácie, služby samosprávy, administratívu a bezpečnosť. Realizovať sa bude najmä formou projektov, programov hospodárskeho a sociálneho rozvoja, spracovania SWOT analýzy a dotazníkových prieskumov,“ povedal nám prednosta Mestského úradu Mário Lénárt.

„Podpis zmluvy je iba prvým stupňom následných prác. K samotnej realizácii projektu pristúpime na začiatku akademického semestra niekedy v polovici septembra,“ informovala nás dekanka FZKI Ing. Klaudia Halászová.

Prípravné práce budú pozostávať z inventarizácie parku, aby sa zistilo nielen zdravotné ale aj hodnotové hľadisko súčasných drevín v parku a v rámci mesta. Potom sa v rámci samotnej revitalizácie pristúpi k odstráneniu náletových, bezcenných drevín a pripravia sa návrhy architektonických štúdií na využitie parku so zameraním na jeho využitie ako oddychovej zóny.

„Do projektu budú zapojené dve skupiny študentov. Najskôr sa v rámci zadania teoreticky zoznámia s mestom. V návrhoch budú musieť riešiť aj širšie vzťahy z hľadiska kultúrneho vyžitia a historických hodnôt mesta ako celku. Následne, v rámci pobytu v teréne, pripravia skice a nákresy, ktoré potom prevedú do grafickej podoby. Podľa predložených návrhov potom spoločne s pánom primátorom vyberieme to najlepšie riešenie, ktoré sa potom rozpracuje ďalej,“ dodala Klaudia Halászová.

Primátor mesta Peter Lednár je presvedčený, že mesto a mestské parky sa týmto krokom opäť osviežia, že okrem krásy sa sem vráti kultúra a zároveň sa naplní aj ich spoločenské poslanie, že parky budú znovu miestom kam budú obyvatelia nášho mesta radi chodiť, s predstavou pekne strávených voľných chvíľ.

Rektorovi univerzity Petrovi Bielikovi sa pri podpise memoranda zároveň poďakoval za aktívnu podporu myšlienky skrášlenia nášho pekného mesta.

[nggallery id=392]

-s-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button