AktualitySamospráva

Vydarený deň otvorených dverí v Národnom žrebčíne

poradna

 www.zlatemoravce.info

Ako mimoriadne vydarený hodnotia Deň otvorených dverí v Národnom žrebčíne Topoľčianky organizátori tohto jedinečného podujatia. Už po trinásty krát ho zorganizovali 1. mája, pri príležitosti Sviatku práce. A keď usporiadateľom vyšlo v ústrety aj krásne jarné slnečné počasie, nič nebránilo tomu, aby sem zavítalo množstvo návštevníkov z blízkeho i širokého okolia. Podľa odhadov ich sem prišlo vraj až pätnásťtisíc. Medzi pozvanými hosťami sme stretli aj primátora Zlatých Moraviec Ing. Petra Lednára, CSc., ktorý sem zavítal spoločne s manželkou Máriou.

„Dobre meno Národného žrebčína v Topoľčiankach sa plným právom nesie ďaleko za hranice Slovenska. Mimoriadne lákavým podujatím je práve dnešný deň otvorených dverí, keď aj bežní ľudia majú jedinečnú príležitosť nazrieť prakticky do všetkých zákutí žrebčína. Som nesmierne hrdý na dobrú prácu tejto inštitúcie, ako aj na skutočnosť, že sa nachádza v tesnej blízkosti nášho mesta,“ povedal nám primátor nášho mesta Peter Lednár.

V rámci dňa otvorených dverí bola pre verejnosť sprístupnená aj jazdiareň, stajne a Hipologické múzeum, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku. K vyvrcholeniu podujatia patril slávnostný popoludňajší galaprogram, v ktorom jazdci preukázali svoje vrcholné umenie tak v záprahových ako aj v jazdeckých zručnostiach a disciplínách. Svoju šikovnosť tu v ukážkach voltížneho jazdenia (na snímke spoločne s primátorom Zlatých Moraviec Petrom Lednárom, svojou kobylkou Fantagírou a s členkami klubu – Diankou Antalíkovou a Ankou Molnárovou sa predstavila aj štrnásťročná Nicole Švajčíková zo Zlatých Moraviec.

„Nikolka sa jazdeniu na koňoch venuje od svojich ôsmich rokov. Okrem iného je minuloročnou víťazkou Majstrovstiev Európy v kategórii detí vo voltížnom jazdení, vďaka čomu bola v tomto roku ocenená ako najlepšia športovkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja, v kategórii – Jednotlivci Juniori “ pochválila sa Nikolkinmi úspechmi jej mama Silvia. Je síce pravdou, že svoju dcérku radšej vidí pri plnení si školských povinností ako v jazdeckom sedle, keď však za hodiny nekonečnej driny a tréningov prídu úspechy a ocenenia, vždy je doma viac oprávnenej radosti.

Dodávame, že Národný žrebčín Topoľčianky vznikol v roku 1921, vo svojich stajniach má v súčasnosti 570 koní, čím sa zaraďuje medzi najväčšie žrebčíny v Európe. Ako jediný na svete chová päť čistokrvných plemien koní, z toho sú štyri génové rezervy nielen pre Slovensko, ale aj pre celý svet. V súčasnosti sa žrebčín pripravuje na Medzinárodné majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch, ktoré tu budú od 28. augusta do 1. septembra.

-s-

[nggallery id=394]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button