Aktuality

Aby bol futbal v Zlatých Moravciach pre všetkých

poradna

www.zlatemoravce.info

Občanom mesta Zlaté Moravce sa nepozdáva, ako Požitavská futbalová akadémia prostredníctvom niektorých poslancov mestského zastupiteľstva zneužíva svoje postavenie a financovanie tejto inštitúcie z prostriedkov mesta. Ostatné kluby sa môžu cítiť ako od macochy. Pritom zlatomoravecké deti, ktoré by chceli hrať futbal, sa do akadémie nedostanú, alebo ak aj áno, tak iba za dosť zvláštnych podmienok.

Niečo nám naznačili dve kamarátky, pani Iveta (37-r.) a Jarmila (35-r.) Syn prvej menovanej Martin hráva futbal v škole a patrí medzi najlepších, jeho spolužiak Matúš, syn druhej menovanej, síce nepatrí medzi extra hráčov, ale futbal tiež miluje a najradšej by hrávali spoločne. Obe mamičky teda v nádeji, že ich deti by mohli hrávať futbal aj mimo školy navštívili vedenie Požitavskej futbalovej akadémie. Odmietli oboch. Vraj majú plno. Obe to však vidia trochu inak. Zlatomoravecké deti sa do akadémie bežne nedostanú, pritom mesto akadémiu finančne dotuje. Teda aj daniami pani Ivety aj Jarmily.

Občania teda právom volajú po zmene. Za pravdu im dáva aj primátor nášho mesta Ing. Peter Lednár, CSc. Mesto Požitavskú futbalovú akadémiu dotuje, nemá však na ňu a jej rozhodnutia žiadny dosah. Pritom finančný tok do Požitavskej futbalovej akadémie sa od roku 2003 pravidelne zvyšuje.

„Kým v roku 2003 Požitavská futbalová akadémia FC Vion na svoju činnosť dostala od mesta dotáciu 2688,71 eur, v roku 2008 to bolo ešte prijateľných 3319 eur, ale v rokoch 2009 už dostala od mesta sumu 49 791 eur a za rok 2012 to bolo 90-tisíc eur. Občania na nás tlačia a plným právom sa pýtajú, prečo je to tak, prečo ostatné kluby dostávajú stále nejaké smiešne peniaze. Napríklad 300 alebo 800 eur na rok. Hokejový klub na napĺňanie aktivít detí a mládeže s ľadovým hokejom dostal 2500 eur. Je tu jasný nepomer a občania s tým nie sú spokojní. Preto prichádzame s návrhom na vytvorenie Mestského futbalového klubu, ktorý bude pôsobiť v rámci projektu „Športujme a nedrogujme“. Tento návrh predložíme na mestskom zastupiteľstve dňa 20. júna,“ povedal nám po tlačovej besede, ktorá sa na túto tému konala dňa 13. júna 2013 primátor mesta Ing. Peter Lednár, CSc.

Občanom sa nepáči napríklad aj skutočnosť, že podľa analýzy je v Požitavskej akadémii evidovaných 150 detí, avšak iba 42 z nich má trvalý pobyt v Zlatých Moravciach. Teda sedemdesiat percent nie je z nášho mesta, a tým dotujeme športové aktivity detí z iných obcí a miest. Mesto má aj ďalšie náklady so zabezpečením chodu mestských štadiónov – hradí energie, kosenie, odvoz odpadu, polievanie trávnikov … Pritom nájomné, ktoré mesto dostáva od PFA za používanie štadiónov a nebytových priestorov je iba symbolické jedno euro mesačne. Takže platby mesta za energie zďaleka nepokrývajú náklady, ktoré platí mesto jednotlivým dodávateľom energií a mesto aj týmto spôsobom vlastne dotuje futbalový klub.

„Mestský futbalový klub navrhujeme riešiť formou občianskeho združenia, v ktorého orgánoch by boli zástupcovia z radov poslancov, mesta i rodičov detí navštevujúcich tento klub. Mesto by presunom toku financií na dotáciu pre Požitavskú futbalovú akadémiu vedelo adekvátne zabezpečiť podporu viacerých športových odvetví a poskytnúť vyššie dotácie na ich činnosť a rozvoj a zároveň podporovať členov mestského futbalového klubu s cieľom otvoriť brány na mestské športoviská pre všetky naše deti,“ argumentuje v prospech vzniku Mestského futbalového klubu Zlaté Moravce prednosta Mestského úradu v Zlatých Moravciach Mgr. Roman Šíra. Pre ilustráciu dodal, že futbalová akadémia vychová skvelého futbalistu, predá ho napríklad do zahraničia, ale prísun peňazí zostáva skrytý a mesto nemá v tomto smere žiadne možnosti niečo zmeniť.

Veríme, že občanov bude téma možnosti vzniku mestského futbalového klubu iste zaujímať a nepochybujeme, že to potvrdia aj svojou hojnou účasťou na mestskom zastupiteľstve dňa 20. júna, aby videli, ako sa poslanci postavia k novej výzve.

-siv-

Video záznam z Tlačovky

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button