AktualityPozvánky

150 rokov Červeného kríža a Červeného polmesiaca

poradna

www.zlatemoravce.infoSlovenský červený kríž v spolupráci s mestom Zlaté Moravce dňa 19. 07. 2013 otvorilo výstavu historických a súčastných fotografií pri príležitosti 150 výročia tejto humanitárnej organizácií. Výstava potrvá do konca júla 2013. Všetkých Vás srdečne pozývame.

História

História už neraz potvrdila, aká veľká sila, s dosahom na celé ľudstvo, môže byť ukrytá v jedinej ľudskej myšlienke. Keď sa v roku 1859 mladý Švajčiar Henry Dunant rozhodol zorganizovať prvých dobrovoľníkov na pomoc raneným vojakom v bitke pri talianskom Solferine, ešte netušil, že kladie základ najväčšej humanitárnej organizácie na svete.

Založenie Červeného kríža

Červený kríž sa zrodil v srdci švajčiarskeho obchodníka Henryho Dunanta  (1828-1910) dňa 24. júna 1859, po tom, čo na vlastné oči videl jednu z najkrvavejších bitiek storočia, bitku pri talianskom Solferine.

Po bitke pri Solferine v severnom Taliansku, kde sa stretli vojska Francúzska a Rakúska, zostalo 40 000 mŕtvych a tisíce ranených zostalo ležať bez povšimnutia v dôsledku nedostatku vojenských lekárov.

Henry Dunant sa stal očitým svedkom situácie a bol ňou šokovaný. Namiesto plánovanej schôdzky s Napoleónom III zhromaždil obyvateľov blízkych dedín a zorganizoval pomoc a starostlivosť pre ranených. Jeho slová Siamo tutti fratelli (všetci sme bratia) otvárala srdcia dobrovoľníkov, ktorí pomáhali všetkým raneným bez zisťovania, kto je priateľ a kto nepriateľ.

Dunant  sa vrátil do Švajčiarska a napísal knihu „Spomienka na Solferino“, ktorú neskôr na svoje náklady vydal (1862). Knihu rozposlal vládnucim rodom Európy, vojvodcom, politikom, verejne angažovaným osobnostiam a priateľom. „Spomienka na Solferino“ mala veľký vplyv a návrhy z knihy dostali konkrétnu podobu – Červený kríž. Vlády sa dohodli na kodifikácii prvých pravidiel vedenia vojny.

17. februára 1863 sa prvý krát zišiel výbor, ktorý prijal názov Medzinárodný výbor pre pomoc raneným. V roku 1876 sa práve z neho stal Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Medzinárodná konferencia v roku 1863

Po schôdzi Spoločnosti pre verejné blaho sa uskutočnila  v októbri 1863  medzinárodná  konferencia v Ženeve, ktorej sa zúčastnili odborníci zo 16 štátov. V priebehu konferencie sa prijal rozoznávací znak – červený kríž na bielom poli (obrátená švajčiarska vlajka). Jeho účelom bolo označiť a chrániť tých, ktorí sa starajú o zranených vojakov. Červený kríž ako inštitúcia bola na svete.

Zakladanie prvých národných spoločností

V závere Medzinárodnej konferencie (1863) došlo k zriaďovaniu národných dobrovoľníckych spoločností. Neskôr sa stali známe pod názvom národné spoločnosti Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Liga spoločností Červeného kríža

Počas I. sv. vojny sa ukázala potreba úzkej spolupráce medzi  jednotlivými spoločnosťami Červeného kríža. Henry P. Davison, prezident vojenského výboru Amerického Červeného kríža, na medzinárodnej zdravotníckej konferencii, ktorá sa konala v apríli 1919 v Cannes vo Francúzsku, navrhol zjednotiť spoločnosti ČK do jednej organizácie, ktorá by koordinovala aktivity. Liga spoločností Červeného kríža  (od r. 1991  Medzinárodná federácia spoločností ČK/ČP) bola ustanovená národnými spoločnosťami  Francúzska, Veľkej Británii, Talianska, Japonska a  USA dňa 5. mája 1919, so sídlom v Paríži. Jej úlohou bolo zlepšiť zdravotný stav ľudí žijúcich na územiach postihnutých štvorročnými konfliktami. Ďalším cieľom bolo zjednotiť existujúce spoločností Červeného kríža a podporovať vznik nových. Medzi hlavné aktivity patrilo tiež organizovanie a koordinácia pomoci obetiam prírodných katastrof a epidémií. V roku 1939 bolo sídlo Ligy premiestnené do Ženevy.

Medzinárodné  hnutie ČK/ČP

V roku 1986 Červený kríž prijal nový názov: Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca  (niekedy sa ešte stále používa termín Medzinárodný Červený kríž).

Národné spoločnosti

V súčasnosti  tvorí celosvetovú sieť Hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca 185 Národných spoločností, 200 miliónov dobrovoľníkov a 275 tisíc zamestnancov.

Hlavné udalosti

Deň narodenia Henryho Dunanta – 8. máj 1828 – si od roku 1948 pripomíname v podobe Dňa Červeného kríža.

V roku 1901 bola H. Dunantovi udelená Nobelova cena mieru

V roku 1917, 1944 a v roku 1963 bola cena udelená tiež Medzinárodnému výboru Červeného kríža.

Od roku 1995 má Medzinárodné Hnutie ČK/ČP štatút pozorovateľa pri Organizácii spojených národov (OSN).

-red-

zdroj: www.redcross.sk

[nggallery id=461]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button