i-POSTPrílepy

Posolstvo piesní

poradna

[quote]„Ak chcete spoznať dušu národa, musíte poznať jeho pieseň.“[/quote]

Romain Rolland

Folklórny súbor Prílepčianka zo Zlatých Moraviec pod vedením Anny Michalkoc-Kudrejovej sa dňa 20. júla 2013 na hrade Hrušov zapojil do celoslovenského kultúrneho podujatia Posolstvo piesní Slovensku a svetu, venovanému 1150. výročiu príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Presne o 12. 00 hodine zazneli na viac ako 50. vybratých miestach Slovenska ľudové piesne podľa spoločného spevníka a z niektorých miest sa uskutočnil aj priamy prenos RTVS.

Základná charakteristika posolstva piesní vychádza z viery, že spievané piesne na výnimočných miestach našej vlasti, hradoch a vrcholoch hôr sa menia na duchovnú silu a estetický zážitok, ktorý spája ľudí dobrej vôle. Ide o podujatie, v ktorom ľudia rôzneho vierovyznania, veku a spoločenského postavenia v jeden čas na mnohých miestach Slovenska a sveta spoločným spievaním rovnakých piesní vyjadria symbolickú vďaku za dielo, ktoré pre náš národ Cyril a Metod vytvorili.

Takúto neopakovateľnú atmosféru spievaných piesní v otvorenej krajine, ktorá prináša radosť a osobitné čaro z umeleckého zážitku, vytvoril druhý víkendový deň pre všetkých návštevníkov hradu Hrušov FS Prílepčianka.

Anton Kaiser

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button