AktualityChyzerovce

Primátor krstným otcom knihy Rok v ovocnej záhrade

poradna

 www.zlatemoravce.info

V Kultúrnom dome mestskej časti Zlatých Moraviec v Chyzerovciach slávnostne pokrstili knihu prof. Ing. Ivana Hričovského, doctor honoris causa, Rok v ovocnej záhrade. Jej krstným otcom sa stal osobný priateľ a obdivovateľ autora knihy primátor nášho mesta Ing. Peter Lednár, CSc.

Chyzerovčania toto podujatie zorganizovali pri príležitosti sviatku Petra a Pavla, v predstave, že na podujatí sa zúčastní plná sála ľudí. Takmer sa im to aj podarilo, práve v tom čase však miestne občianske združenie zorganizovalo aj súťaž vo varení gulášu a tak sa „sily“ trochu roztrieštili. Tí, ktorí prišli na krst knihy s prof. Hričovským a na stretnutie s primátorom mesta Petrom Lednárom však nebanovali.

Samotnému aktu slávnostného krstu predchádzal kultúrny program v podaní speváckej skupiny Chyzerovčanka ako aj ich detských predstaviteľov. Krstilo sa symbolicky, drobným ovocím, aby sa záhradkári, ktorí si knihu kúpia, vždy tešili z peknej a bohatej úrody.

Primátor nášho mesta pri tejto príležitosti ocenil dlhoročnú prácu čestného predsedu Zväzu slovenských záhradkárov profesora Ivana Hričovského milým gestom, odovzdaním Čestného uznanie za obetavú a záslužnú prácu, skvelé výsledky v oblasti záhradkárstva a ovocinárstva, a tým aj pozdvihnutie pestovateľskej úrovne celého Požitavského regiónu.

Poďakovanie za zorganizovanie podujatia patrí najmä predsedovi ZO SZZ v Chyzerovciach Jaroslavovi Pechovi a poslancovi za túto mestskú časť Jozefovi Tonkovičovi, poslancovi MsZ za túto mestskú časť.

Prítomní sa na podujatí dozvedeli prečo je dobré napríklad práve teraz robiť prvé letné presvetľovacie rezy na ovocných stromoch, kedy je vhodný čas na použitie postrekov proti obaľovačovi, aké prípravky a kedy je vhodné použiť aj pri ďalších postrekoch, aby sme pritom neublížili najmä kvety opeľujúcim včielkam, alebo tiež nášmu zdraviu. Povedal, že ochotne pomôže a poradí každému záujemcovi aj osobne, lebo je smutný z toho, keď vidí, ako ľudia neraz aj v dobrom úmysle dokážu aj v nádhernej záhrade narobiť veľmi veľa škôd.

Je to kniha o láske k prírode a k všetkému čo sa s ňou nerozlučne spája. Veríme, že táto kniha bude vždy po ruke pre každého záhradkára, a že v nej bez problémov nájde neoceniteľné rady, ako sa čo najlepšie postarať o zeleninovú či okrasnú záhradku, ovocný sad či vinohrad.

Podobných kníh na danú tému už v minulosti vyšli celé desiatky. Táto má však jedinečné poslanie, je ako kalendár, v ktorom sa dá listovať denne, takpovediac počnúc prvým januárom a končiac 31. decembrom.

Touto knihou sa čitateľom dostáva do rúk dielo nesmiernej hodnoty, lebo nie je iba návodom na prácu s pôdou, ale aj na príjemné pohrávanie sa s ľudskou dušou a citmi.

-s-

[nggallery id=453]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button