AktualityKultúra

Činnosť Mestskej knižnice v Zlatých Moravciach

poradna

V roku 1947 otvorila miestna osvetová rada v Zlatých Moravciach verejnú čitáreň v kaštieli, v ktorej boli verejnosti k dispozícii noviny a časopisy. Zároveň otvorila aj obecnú knižnicu, ktorá slúžila obyvateľstvu v obmedzenom čase. Dňa 24. februára 1952 bola v kaštieli otvorená Osvetová beseda, do ktorej sa presťahovala verejná knižnica z MNV. Bola premenovaná na Okresnú ľudovú knižnicu, súčasťou ktorej bola aj čitáreň a klubovňa. Odvtedy sa knižnica niekoľkokrát sťahovala a teraz sídli v Základnej škole na Robotníckej ulici.

Mestská knižnica má k dnešnému dňu 1065 čitateľov. Pre nich a širokú verejnosť v tomto roku pripravila niekoľko akcií. Boli to informatické hodiny a exkurzie pre žiakov 1. – 4. ročníkov základných škôl v našom meste a okolí, literárne hodiny k výročiam spisovateľov – J. Verna,

K. Bendovej a P. Dobšinského.

V mesiacoch marec – jún sme uskutočnili už piaty ročník čitateľskej súťaže „Čítajte s nami“, ktorá je určená pre žiakov 2. – 4. ročníka základných škôl. Tento rok sa do súťaže zapojilo 12 tried s počtom žiakov 219. Súťaž sa teší veľkej obľube medzi žiakmi a jej úlohou je prilákať do knižnice čo najväčší počet detí a vzbudiť u nich záujem o knižnicu a čítanie vôbec.

V spolupráci s miestnym odborom Matice slovenskej knižnica pripravila pre verejnosť besedu s regionálnymi spisovateľmi a historikmi – M. Tomajkom, Ľ. Olachom a M. Piusom. Páni spisovatelia predstavili svoju tvorbu a na záver bola voľná diskusia spojená s predajom kníh a autogramiádou.

V našej knižnici sme tento rok usporiadali už po druhýkrát okresné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy žien „Vansovej Lomnička“ v spolupráci s Úniou žien. Pozitívnym prínosom bolo, že oproti minulému roku sa do súťaže zapojili aj dievčatá do 25 rokov.

Súťažiace, ktoré sa umiestnili na prvom mieste, postúpili do krajského kola do Nitry, kde tiež úspešne reprezentovali naše mesto.

Pre čitateľky knižnice a širokú verejnosť sme pripravili besedu so súčasnou slovenskou spisovateľkou Andreou Boldišovou, rodáčkou z Nitry. Pani spisovateľka je mladá, veľmi milá, priateľská a v tejto atmosfére prebiehala celá beseda. Napísala dva romány: Láska vo vetre

a Okno do duše. Čitateľky živo diskutovali s pani spisovateľkou, dozvedeli sa, kde čerpá námety pre svoje knihy a čo pripravuje do budúcnosti. Beseda bola zakončená autogramiádou.

Z príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o Zlatých Moravciach sme v spolupráci s miestnym odborom Matice slovenskej zorganizovali besedu s regionálnym spisovateľom PaedDr. P. Bielym, ktorý oboznámil účastníkov besedy s vývojom dejín Slovákov a Slovanov a tiež s históriou Zlatých Moraviec.

Dňa 4.6.2013 sme v našej knižnici uskutočnili už po tretíkrát celoslovenský čitateľský maratón „Čítajme si…“ Cieľom akcie je zapojiť do čítania čo najväčší počet detí súčasne na viacerých miestach na Slovensku a tak vytvoriť rekord, pretože čítanie v posledných rokoch vytláčajú moderné technické zariadenia. Vzbudiť u detí záujem o knihy a čítanie vôbec by nebolo možné bez spolupráce knižnice so školami. Týmto by sme chceli vyjadriť naše poďakovanie vyučujúcim, ktorí motivujú deti k čítaniu kníh a pravidelne s nimi navštevujú knižnicu.

Anna Šútorová

 

Zmena výpožičných hodín v Mestskej knižnici v Zlatých Moravciach

 

Mestská knižnica v Zlatých Moravciach oznamuje, že do 31. augusta 2013 bude otvorená v dňoch pondelok – piatok od 8.00 do 16.00 h.

[hr]
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button