AktualityŠport

Príďte si zacvičiť do Workoutu v Zlatých Moravciach

poradna

Zlatomoravecký workout založil tanečník a zakladateľ skupiny Old School Brothers René Šurda. Park sám navrhol a v máji spolu s poslancom Jozefom Škvareninom projekt spracovali a predložili vedeniu mesta. Tu sa stretli s absolútnym pochopením u prednostu Mestského úradu Romana Šíru, ako aj následne u primátora Petra Lednára, ktorý projekt bezodkladne podporil a podnietil k realizácii. Workoutový park dostali na starosť Technické služby, ktorých pracovníci jednotlivé náradia podľa projektu pozvárali. Materiálové náklady nepresiahli 800 €. Svoj podiel na vybudovaní mali dobrovoľníci: René Šurda, Jozef Škvarenina, Peter Palček a Michal Hudec, ktorí odpracovali pri osádzaní, betónovaní a maľovaní asi 40 hodín.

Ihrisko v Zlatých Moravciach sa nachádza v spodnej časti veľkého parku pri dopravnom ihrisku na ulici 1.mája. Skladá sa z deviatych konštrukcií: opičia dráha, nízke lávky, kruhy s rebríkom, lezecká tyč 3m, hrazdy – malá a veľká a z 3 kusy bradiel.



Čo je to Street Workout?

Street workout je nový po celom svete rozmáhajúci sa šport. Je to cvičenie vlastnou váhou vo vonkajšom prostredí. Takéto cvičenie je známe už tisícky rokov, ktorého korene nájdeme v gréckorímskej gymnastike.

V súčasnej dobe sa internetom šíria videá z New Yorku, ktoré sú inšpiráciou pre celý svet a závratnou rýchlosťou si získavajú nadšencov. Ďalšou krajinou kde je tento šport na vysokej úrovni je Rusko, odkiaľ prúdia internetom šialené videá, nad ktorými bežný človek iba zostáva v nemom úžase, čo títo cvičenci na hrazdách dokážu.

Prečo?

Takto si môžu zacvičiť aj tí, ktorí si naozaj nemôžu dovoliť drahé fitness štúdiá v našom meste a okolí, v našom prípade drvivá väčšina obyvateľov.

Bežný občan pri jednom vstupe do fitness zaplatí od 3 do 7€, takto si v parku zacvičí zadarmo.

Ďalšou myšlienkou je potláčať negatívne vplyvy ako sú napr. alkohol, drogy alebo anabolické prípravky.

V Zlatých Moravciach vznikol jeden z prvých takýchto parkov na Slovensku, ktorý pritiahol do mesta mladých ľudí aj z okolitých dedín a miest.

Naše mesto sa zviditeľnilo vo veľmi dobrom svetle a o našom parku komunita ľudí šíri ďalšie referencie. Takto vznikla najlepšia a najjednoduchšia reklama.

Pre koho?

V Amerike takto začali cvičiť chudobnejšie vrstvy, pretože na cvičenie nepotrebujú drahé posilňovne, stačí naozaj iba pár železných konštrukcií, kde sa dá odcvičiť desiatky cvikov, ktoré vo fitnesse ani neodcvičíme. Filozofia street workout je cvičenie v prírode, ktoré má na ľudský organizmus pozitívny vplyv a poskytuje možnosť zoznámiť sa s množstvom ľudí podporujúcich rovnakú vec. Ľudia zistia že sa dá naozaj cvičiť kedykoľvek a všade a výhovorka typu “nemám kde cvičiť”, alebo “fitko si nemôžem dovoliť”, je bezpredmetná.

 www.facebook.com/workoutZM

informácie poskytol Jozef Škvarenina a René Šurda

 

Ľ. Rosinská

[hr]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button