Aktuality

AIDS aj na Slovensku – nepodceňujme prevenciu!

poradna

Predposledný novembrový deň sa pod záštitou Slovenského červeného kríža a Mesta Zlaté Moravce konal sviečkový pochod pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS (1. decembra).

Primátor Peter Lednár a Územný spolok Slovenského červeného kríža v Nitre, v zastúpení riaditeľky Viery Kazimírovej ďakuje za účasť všetkým zúčastneným, predovšetkým študentom zlatomoraveckých škôl za účasť, ako vyjadrenie podpory pri osvete prevencie voči tejto zákernej, nevyspytateľnej a tichej chorobe, ktorú ešte viacerí u nás nerozumne podceňujú.

Námestie A. Hlinku v Zlatých Moravciach sa pri tejto príležitosti rozžiarilo  plamienkami červených kahancov za sprievodného slova Lukáša Belicu, Vierky Kazimírovej a príjemnú atmosféru dotvorila známa detská tanečná skupina Old school brothers.

Tento rok realizuje Mládež Slovenského červeného kríža k svetovému Dňu boja proti AIDS „Kampaň –  Sviečkový pochod“ už po sedemdesiatykrát.

Na Slovensku bola kampaň prvýkrát organizovaná Mládežou SUK v Leviciach (1997), ktorá si postupne získavala svojich priaznivcov a rozširovala sa aj do iných miest nielen na Slovensku, ale aj v stredoeurópskom regióne i mimo neho. Cieľom je demonštrovat solidaritu s ľudmi žijúcimi s HIV/AIDS, zamerať pozornosť spoločnosti na problematiku HIV/AIDS a súvisiacu stigmatizáciu a diskrimináciu. V súčasnosti neexistuje krajina, ktorej by sa problém HIV netýkal. Množstvo ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá napriek tomu, že možnosti prevencie existujú a naďalej zostávajú jedinou možnosťou ako šíreniu HIV zabrániť. Práve prevencia je ústrednou témou, na ktorú sa aktivity Mládeže SUK v tejto kampani zameriavajú.

Aktivita zameraná na predsudky

Súčasťou tohtoročnej kampane, do ktorej sa na Slovensku zapojilo 21 miest a obcí, sú besedy na školách a aktivita zameraná na predsudky. Spočíva v tom, že účastníci prezentácie o HIV/AIDS, či návštevníci informačného stánku môžu napísať na červený papierik predsudok voči ľudom žijúcich s HIV, ktorý následne pokrčia. Z týchto pokrčených papierov plných predsudkov je možné poskladať tvar stužky a týmto spôsobom podnietiť verejnosť v premýšľaní o tejto problematike.

Netvárme sa, že AIDS sa nás a našej krajiny netýka! Nitriansky región je v poradí na druhom mieste na Slovensku počtom nakazených vírusom HIV. Nepodceňujme prevenciu!

Od roku 1985 do 30. septembra 2013 bola v Slovenskej republike (SR) infekcia HIV diagnostikovaná u 489 občanov SR, v 72 prípadoch prešla infekcia HIV do štádia AIDS. Z občanov SR išlo o 419 mužov a 70 žien. Okrem prípadov HIV u občanov SR bolo zaznamenaných 127 prípadov HIV aj u cudzincov. Väčšina infekcii HIV v SR bola zaznamenaná v skupine mužov majúcich sex s mužmi. Najvyšší počet ľudí s HIV je vo väčších mestách. Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v SR zaznamenali spolu 49 úmrtí ľudí s HIV.

Národný program prevencie HIV/AIDS v SR na roky 2013 – 2016 schválila Vláda SR dňa 20. novembra 2013.

(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky)

informácie poskytla Mgr. Viera Kazimírová

Ľ. Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button