HistóriaKultúra

Na dvere múzea klopali Vianoce

poradna

Rok sa preklenul do adventného obdobia, na adventnom venci horí prvá zo štyroch sviečok a  všade cítiť ducha blížiacich sa Vianoc. Inak tomu nebolo ani v Zlatých Moravciach 2. decembra v priestoroch múzea, kde sa s pedagogickým dozorom stretli žiačky 6. a 7. roč. zo Základnej školy na Mojmírovej ulici. Celé predpoludnie boli sprevádzané, vďaka rozprávaniu Anny Michalkoc – Kudrejovej a Štefanovi Doskočovi, tradíciami a zvykmi, ktoré boli typické pre vianočné obdobie a snáď v niektorých rodinách do dnešných dní v nezmenenej forme aj pretrvávajú. Okrem neutíchajúcej a príjemnej vravy miestnosť prehrievali vianočné stromčeky, z čoho bol jeden podľa predlohy z minulosti zavesený nad štedrovečerne prestretým stolom podľa rodinných tradícií našich predkov.

Sladkastá vôňa medu správne naznačovala, že sa dievčatá pustili do pečenia medovníkov, čomu predchádzal proces vaľkania vopred pripraveného cesta, vykrajovania, ukladania na plech a samotného pečenia. Všetky sa v skutku vydarili a tak mohli poputovať pod šikovné ruky dievčat na finálne, oku lahodiace ozdobenie. Pre inšpiráciu si mohli obzrieť medovníky, ktoré skúsene vytvorila Helena Tomajková. Po ukončení prác poputovali medovníky ako ozdoby na vianočný stromček v múzeu  a ostatné dali dievčatá svojim spolužiakom, ktorí v škole čakali na sladkú odmenu. Vianočný a voňavý výsledok vo forme medovníkového betlehemu, vzniknutý z úzkej spolupráce žiačok a pani Tomajkovej, si môžete všetci pozrieť vo výklade múzea, ktorý dopĺňa aj drevený betlehem z tvorivej dielne Štefana Doskoča. Pod hladký a príjemný priebeh predpoludnia sa podpísali aj pracovníčky múzea Viera Tomová a Kornélia Nemešová, ktorým patrí poďakovanie.

Hovorí sa, že nie je dobré obzerať sa do minulosti, ktorú by sme mali nechať sladko spať, ale v tomto prípade sa jedná o výnimku. Nechceme predsa, aby sa bohaté slovenské zvyky a tradície navždy uspali spolu so spomienkami na starých rodičov a prarodičov, s ktorými sa v našich myšlienkach spájajú.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button